Merhaba Haber'den Emre Özgül'ün haberine göre, her yıl yüzlerce tarım işçisi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü Yunak'ta meydana gelen ve 5'i çocuk 8 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan trafik kazası yürekleri dağladı. Urfa'dan çalışmak için Konya'ya gelen mevsimlik tarım işçilerine, ekmek parasını çıkaracakları yer mezar oldu. Bu kaza; Konya'nın Kulu, Ereğli, Yunak başta olmak üzere, diğer çoğu farklı noktalarında denetimlerin daha da sıklaştırılması gerçeğini gözler önüne serdi. Yapılan tüm uyarılara rağmen, çeşitli ihmallerden kaynaklanan ölümlü ve yaralanmalı kazaların son bulmaması da yine uyarıların kulak ardı edildiğini gösterdi.

YUNAK'TAKİ KAZA CİĞERİMİZİ YAKTI

Konya’nın Yunak ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs ile tırın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında, minibüste bulunan 8 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

Kaza, Konya’nın Yunak ilçesi Ankara karayolu üzeri Birimler Dörtyol mevkisindeki kavşakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfalı tarım işçilerini taşıyan sürücüleri belirlemeyen 14 M 0891 plakalı minibüs ile 42 P 0171 plakalı tır çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle minibüs hurdaya dönerken, tır da devrildi. Kazanın ardından olay yerine jandarma, polis, itfaiye ve çok sayıda ambulans sevk edildi. Bölgeye ayrıca helikopter ambulans da sevk edildi. Kazada araç içerisinde sıkışan ve yola savrulan yaralılara sağlık görevlileri tarafından müdahaleleri yapıldı.

Yapılan ilk incelemede minibüste bulunan 8 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. Kaza nedeniyle karayolu trafiğe kapatılırken, uzun araç kuyrukları oluştu. Haberi alan kazazede yakınlarının da olay yerine gelmesiyle ağıtlar yakıldı. Kazazede yakınları, kazada yaralanan küçük çocukları kucaklarına alarak görevlilerini çalışmalarını takip etti. İlk müdahaleleri yapılan aralarında çocukların da bulunduğu 12 yaralı, ambulanslarla Yunak İzzet Baysal Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaralılar arasında tır sürücüsü ile yanında yolcu olarak 1 kadın ve 1 çocuğun da olduğu öğrenildi.

Kurtarma çalışmaları sırasında hurdaya dönen minibüste sıkışan bagaj kısmı itfaiye tarafından açıldı. Bu sıra da minibüste bulunan bir adet keçi de araçtan indirildi. 14 M 0891 plakalı minibüs sürücüsü Ahmet Okal ile yolcular Mehmet, Medine, Fida, Mehmet Okal ile Mehmet Kuş olay yerinde, İbrahim Okal da yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Minibüste bulunan Derya, Hülya, Halil, Emirhan, Adile, Nurcan ve Merve Okal ve Hüseyin Kuş ile tırda bulunan sürücü Ufuk Demirtaş, yolcular Birsen Demirtaş ve bebek Z.D. yaralandı.

CENAZELER ŞANLIURFA’DA DEFNEDİLDİ

Kazada hayatını kaybeden Mehmet Okal, Ahmet Okal, Fida Okal, Medine Okal, İbrahim Okal, Mehmet Kuş ve Mehmet Okal’ın cenazeleri karayoluyla memleketleri Şanlıurfa’ya getirildi. İl merkezine yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki Eyyübiye ilçesine bağlı Yukarı Yazıcı kırsal Mahallesine götürülen cenazeler gözyaşları içerisinde defnedildi. Cenazeye Vali Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, İl Jandarma Komutanı Eyüp Sabri Kirişçi, ilçe belediye başkanları, askeri yetkililer, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

KİM KATLANABİLİR BU KADAR ZORLUĞA?

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, mevsimlik tarım işçilerinin büyük çoğunluğunun Şanlıurfalı olduğunu ve çalışmak için 57 ile dağıldıklarını söyledi. Bu işçilerin Urfa'da günlük 30 liraya çalıştırılmak istendiğini belirten Bestil, kışın yiyeceklerini çıkarmak için işçilerin farklı illerde çalışmaya mecbur kaldıklarını aktardı. Bestil, “Mevsimlik tarım işçileri genelde 15-20 bin liraya bir minibüs alıyorlar. Ailede kaç kişi varsa, minibüse binip, başka şehirde çalışmaya gidiyorlar. Adamlar ne yapsın? Ekmek parasını çıkarmak için çalışmaya mahkumlar.

Keçilerini bile minibüse atıyorlar, hep birlikte öyle yolculuk yapıyorlar. Ayrıca döşekleri, battaniyeleri, giyecekleri de o minibüsün içinde. Yokluktan bunu yapmaya mecbur kalıyorlar. 6 aylık bebekleri bile sırtlarında. Yaşlılarını da alıp geliyorlar. Onlara bakacak kimseleri yok. Bir insan bunları neden çeker? Geçim sıkıntısı yaşadığı için bu zorluklara katlanır sadece. Bebekler, çocuklar ve yaşlılar perişan oluyorlar. Çadırda hayat sürdürmenin zorluğunu iyi bilmek gerekir. Basit bir iş değil, işçilerin yaptıkları. Şartları hala iyi olmayan yerler var. Arazide yaşamak zordur. Bu insanlar, ev veya araba almak için çalışmıyorlar. Sadece rızıkları için mücadele veriyorlar” şeklinde konuştu.

HEM YETKİLİLER HEM DE İŞÇİLER KONTROLÜ SAĞLAMALI

Ilgın Şoförler Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yüksel Eskici ise şunları kaydetti: “Yunak'ta 7 kişinin hayatını kaybettiği kaza, hepimizi derinden etkiledi. Bu tarz olayların yaşanmasını istemiyoruz ama ihmallerden dolayı ne yazık ki kazalar kaçınılmaz olabiliyor. Kazada vatandaşın bir kusuru yok, suç yetkililerin. Çünkü kazanın meydana geldiği nokta kontrolsüz bir kavşak. Çok üzüldük. Bu meseleler ile ilgili düşüncelerimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Gerek yetkililer gerekse sürücüler biraz daha hassas olmalı. Ehliyetsiz sürücülere de denk geliniyor bazen.

Minibüslerin içine aşırı yük atılıyor. Belki işinin gereğini yapıyorlar ama bu gibi durumlarda insanlarımızın hayatı da tehlikeye giriyor. Mevsimlik tarım işçilerinden kontrolsüz yolları kullananlar da fazla. Yetkililerin bu duruma sessiz kalmaması gerekiyor. Tarım işçilerinin Konya'ya gelip, gittiği dönemlerde bu denetimsiz noktaların kontrol altına alınması şart. Yola çıkan araçların sigortası var mı yok mu onu da bilmiyoruz. Burada sorumluluk hem yetkililere hem de tarım işçilerine düşüyor. Tek taraflı bir durum söz konusu değil. Artık bu ve benzeri ölümlü kazaların yaşanmasını istemiyoruz.”