ÖZEL HABER / Tarım Kredi Kooperatifi mağduru çiftçilerin borçları geçtiğimiz aylarda yapılandırma kapsamına alınsa da şartların çok ağır olmasından dolayı çiftçi bu yapılandırmaya tepki göstermişti. Söz konusu yapılandırmaya göre, 31 Temmuz 2021’e kadar yapılandırma başvurusunda bulunan icralık çiftçiler, yapılandırma kapsamında borçlarının birinci taksitini (yüzde 30) 31 Ekim’e kadar ödemeleri gerekiyordu.

İCRALIK ÇİFTÇİLER YENİ BİR YAPILANDIRMA BEKLİYORDU

İcralık çiftçiler, sözkonusu yapılandırma şartlarının çok ağır olmasından dolayı yeniden bir yapılandırma talep ediyordu. Çiftçiler günlerdir Ankara’da seslerini duyurmak için başta Tarım Bakanlığı olmak üzere milletvekillerini ve Meclis Başkanını ziyaret etmişlerdi. Bu görüşmelerde mağdur çiftçilere yapılandırmanın yeniden ele alınacağına dair söz verilmesine rağmen bu konuda bir adım atılmadı. 

YÜZDE 30 TAKSİT ÖDEMESİNİN SÜRESİ BİR AY UZATILDI 

Meclis’te dün yapılan görüşmelerde borç yapılandırmasından yararlanacak çiftçilerin 31 Ekim’de dolacak olan 1’nci taksit ödeme süreleri sadece 1 ay uzatılması yönündeki teklif kabul edildi. Buna göre, 31 Temmuz öncesi borç yapılandırmasına başvuran icralık çiftçiler, borç taksitlerinin birinci taksiti için son gün olan 31 Ekim tarihi 30 Kasım’a uzatılmış oldu. Yani yüksek faizler ve taksit ödemelerinin yüksekliği konusunda hiç bir kolaylık getirilmezken icralık çiftçilere sadece 1 aylık ek süre getirilmiş oldu. 

AK PARTİ SADECE 1 AYLIK ÖTELEMEYE YANAŞTI

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını yapılandıran Nisan 2021 tarihli yasaya geçici madde koyduk. Borçların taksitlendirilmesi halinde borcun peşinata tekabül eden yüzde 30'luk bölümünün Ekim ayı sonuna kadar ödenmesine ilişkin hükmü Kasım ayının sonuna uzattık. CHP olarak borçların uzun vadeli ötelenmesini istedik, ancak AK Parti sadece 1 aylık ötelemeye yanaştı. Tüm partilerin onayı ile ilk takside ilişkin ödemeyi Kasım ayı sonuna çekebildik" dedi.