TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Kabinede Berat Albayrak’a yakın isim olarak görülen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile kendisini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isim olarak gösteren Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyrazın bu açıklama karşısında ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. 

Milli Gazete’nin Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan kanunsuz faiz uygulamasına yönelik aylardır sürdürdüğü ısrarlı yayınları hükümette gizli bir krize neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerini ticari bir kuruluşmuş gibi göstermesi hükümetteki Tarım Kredi çatlağını gözler önüne serdi. 

BAKANLAR KURULU KARARLARI YOK SAYILDI!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Gazete tarafından gündeme getirilen ancak bir çözüm bulunmayan Tarım Kredi Kooperatiflerindeki kanunsuz faiz uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesine cevap veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Banka tarafından tarımsal üretim yapan üreticilere kullandırılan kredilere uygulanan faiz oranlarının Tarım Kredi Kooperatiflerine uygulanması mümkün bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu. 

TARIM BAKANI İLE ÇİFTÇİYİ KARŞI KARŞIYA GETİREN AÇIKLAMA! 

Albayrak’ın yaptığı bu açıklama, Kurban Bayramında çiftçinin en önemli gündem maddesi olurken, hükümet içinde yaşanan ‘Tarım Kredi çatlağını’ da gözler önüne serdi.  Bakan Albayrak’ın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile çiftçiyi karşı karşıya getiren bu açıklamayı neden yaptığı bilinmezken, kabinede Albayrak ile Pakdemirli’nin bir birine yakın durması dikkat çekiyor. 

BAKAN ALBAYRAK TARIM KREDİ YERİNE ZİRAAT BANKASINI DİKKATE ALDI! 

Diğer yandan bu açıklama, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz açısından da sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olarak görülüyor. Bu açıklama Poyraz’ın çiftçiye karşı uygulanan kanunsuz faiz sorunun çözümü için hükümet nezdinde hiçbir çalışma yapmadığını ortaya koyarken, Bakan Albayrak’ın da soru önergesine cevap verirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yerine Ziraat Bankası’ndan bilgi istemesi dikkat çekti. 

Ziraat Odası Başkanından Ziraat Bankası'na zirai kredi tepkisi! Çiftçimiz aylarca bekletiliyor! Ziraat Odası Başkanından Ziraat Bankası'na zirai kredi tepkisi! Çiftçimiz aylarca bekletiliyor!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI DA YOK SAYILDI! 

Bakan Albayrak’ın, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ‘tarımsal üretici ya da çiftçi değildir’ şeklindeki açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile de çelişiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Mart ayında Beştepe’de yapılan ‘Türkiye’nin En Büyük Çiftçi Ailesi Buluşması’nda Tarım Kredi Kooperatiflerinin binlerce kooperatifi, yüz binlerce ortağıyla ülkemizin en büyük çiftçi kuruluşu olduğunu belirtmişti. Bakan Albayrak’ın Erdoğan’ın açıklamalarının aksine bir açıklamada bulunması dikkat çekti. 

BAKANLAR KURULU KARARLARI ORTADA!

Bilindiği üzere indirimli tarımsal krediler bugüne kadar Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçiye sadece Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılıyor. Yani Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçi kuruluşu olduğu Bakanlar Kurulu kararıyla da ortaya konmuş durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Bakanlar Kurulu kararlarını yok sayarak Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarımsal üretici ya da çiftçi değildir şeklinde bir açıklama yapması manidar bulundu. 

SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR? 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçi ortaklarına kullandırdığı indirimli tarımsal kredileri hükümet tarafından finansman desteği verilmediği için ticari faizle kullandırıyor. Kanunlara ve Bakanlar Kurulu kararlarına aykırı olan bu uygulama bugüne kadar çiftçi tarafından da bilinmiyordu. Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılan faiz skandalına karşı çözüm bulunmak yerine Bakan Albayrak’ın çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerini ticari bir kuruluşmuş gibi göstermesi tepkilere neden oldu. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BATIRILMAK MI İSTENİYOR?

Kanunsuz faiz uygulamasından dolayı Tarım Kredi Kooperatiflerinden ayni ve nakdi kredi kullanan çiftçi yüksek faiz altında ezilirken, bu uygulama tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor. Tarım Kredi ortakları bu haksız uygulamadan dolayı Tarım Kredi’den uzaklaşırken, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan ‘Tarım Kredi Kooperatifleri göz göre göre batırılmak mı isteniyor?’ sorusunu gündeme getirdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz'ın çiftçinin en önemli sorununa karşı ilgisiz kalmaları da bu kaygıyı artırıyor.