Cumhurbaşkanı Erdoğan, hububat, yaş çay ve bakliyat alım fiyatlarını açıklarken, alınan bir karar dikkat çekti. Erdoğan, TMO’nun dışında alım yapacak olan kamu kurumlarının da belirlenen referans fiyattan farklı bir fiyat uygulayamayacağını, bu fiyatları dikkate alacağını belirtti. Bilindiği üzere TÜRKŞEKER geçtiğimiz yıl TMO’nun üstünde bir alım fiyatı belirleyerek piyasadan alım yapmıştı.

ÇİFTÇİ GEÇEN YIL KAZANÇLI ÇIKMIŞTI

TÜRKŞEKER’in farklı bir alım fiyatı belirlemesi TMO’nun ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiden ürün alımlarını olumsuz etkilerken, çiftçinin daha yüksek fiyattan ürününü satmasına neden olmuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile kamu kurumları arasındaki farklı fiyatla ürün alımının da önüne geçilmiş oldu.

AÇIKLANAN TABAN FİYAT PİYASA FİYATLARININ ALTINDA KALDI

Diğer yandan açıklanan taban fiyatı çiftçiyi memnun etmedi. Buğday ve arpa alım fiyatlarının mevcut durumda piyasa fiyatlarının altında açıklandığına dikkat çekilirken, ziraat mühendisi ve Tarımdan Haber yazarı Faik Toy, "Bugün Konya Borsasında 2240 TL’ye satılan arpa için 1750 TL, yine Konya’da 2301 TL’ye satılan sert ekmeklik buğdaya 2250 TL, Güneydoğu Borsalarında 6800 TL’ye satılan kırmızı mercimeğe 5000 TL fiyat açıklandı. Bana göre ithalata son hızla devam demektir" dedi.