Ziraat Mühendisleri Odası Özden Güngör, kapçığın, hububatta değil çeltikte kullanılan bir kavram olduğunu belirterek, “Ziraat mühendisiyim, yıllardır sektörün içindeyim buğday kapçığını ben de yeni duydum” dedi.

BİYOLOJİK MÜCADELEDE KULLANILIYOR ANCAK YAYGIN DEĞİL 

Tarımda biyolojik mücadele konusunda önemli çalışmaları bulunan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hububat kapçığı olarak tabir ettiği buğday kavuzunun biyolojik mücadelede kullanılan bir yöntem olduğunu ancak bunun çok yaygın olmadığını söyledi.

BÖCEKLERİN İTHALATI SIRASINDA PAKETLENMESİNDE KULLANILMIŞ OLABİLİR

Faydalı böceklerin de yurt dışından ithal edildiğini dile getiren Özkan, kavuzun da böceklerin depolanması ve nakliyesi gibi işlerde karıştırılarak bu amaçla kullanılabildiğini söyledi. Özkan, faydalı böceklerin nakliye sırasında paketlenmesinde kullanılabildiği için İsviçre’den ithal edilen buğday kavuzunun da bu amaçla ithal edilmiş olabileceğini bildirdi. 

KAPÇIK BUĞDAYDA DEĞİL ÇELTİKTE KULLANILAN BİR TABİR

Diğer yandan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, kapçığın çeltikte kullanılan bir tabir olduğunu hububatta kullanıldığını bugüne kadar duymadığını söyledi. Buğday danesinin dışındaki ince zarımsı bir tabaka bulunduğunu ve buna buğday zarı veya kavuzu denildiğini dile getiren Güngör, “Ziraat mühendisiyim, yıllardır bu sektörün içindeyim ama buğday kapçığını inanın ilk kez duydum. Ben de merak ettim. Kapçık tabiri çeltikte kullanılan bir tabir” dedi. 

KAPÇIK VEYA KAVUZ İSVİÇRE'DEN NEDEN İTHAL EDİLİYOR? 

İsviçre’den buğday kavuzunun da ithal edilmesine bir anlam veremediklerini ifade eden Güngör, “Türkiye buğdayın kaynağı. 70 milyon dönüm buğday ekim alanı var. 18.5 milyon ton buğday üretimimiz bulunuyor. Bu kavuzu çıkartamıyor muyuz? Bizdeki kavuzla, İsviçre’deki kavuz arasında nasıl bir fark var?" dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SAMAN İTHAL EDİLİYOR ELEŞTİRİLERİNE BÖYLE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Saman ithal ediyorlar" sözlerine tepki göstererek, şunları kaydetmişti: “Bu ülkede bunca güzel iş olurken, birileri sırf milletin moralini bozmak için mesela ülkemizin saman ithal ettiği gibi bir yalanı utanmadan sıkılmadan tekrarlayabiliyor. Ben burada çok ağır bir ifadede kullanabilirim de bu kürsüye yakışmaz. Aslında kaba yem ve saman konusunda net ihracatçı olan Türkiye İsviçre’den saman ithal ediyormuş. Tabii bunlar sapla samanı ayırt edemedikleri için önlerine konan kâğıtlarda yazan bilgilerin ne anlama geldiğini de kavrayamıyorlar. 

İSVİÇRE'DEN SAMAN DEĞİL HUBUBAT KAPÇIĞI İTHAL EDİYORUZ 

İsviçre’den 32 kilosu yaklaşık 6.500 liraya yani kilosu 200 liraya ithal edilen ürünün adı Bay Kemal hububat kapçığıdır. Bu özel bitki tarım zararlılarına karşı bir böceğin beslenmesi için kullanılıyor. Kıyılarak getirildiği için görüntüsü samana benziyor. Malum samanın kilosu 1 liradır. Hesap uzmanı olmasına gerek yok. Akıl ve izan sahibi bir insan hiç değilse fiyatından hareketle ithal edilen ürünün saman olmadığını anlar. Ama bunların husumetleri gözlerini kör etmiş, kalplerini ise karartmıştır. Hayatları yalan olanların saman gibi bir konuyu dahi buna alet etmelerinin takdirini milletimize bırakıyoruz."