Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan ZMO Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, şunları kaydetti: "Kırdan  şehre göçle birlikte, çarpık  yapılaşma  olarak karşımıza çıkan hobi bahçeleri önlenemez bir sorun olmaya başlamıştır. İlimizde de 8-9 bin civarında olduğunu tahmin ettiğim hobi bahçeleri, birilerinin de rant kapısı haline gelmiş, bir yandan da tarım alanları amaç dışına çıkarılarak hoyratça betonlaşmıştır. Bir de üstüne o çirkin görüntü artık çekilemez bir hal almıştır. Bu duruma dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir PAKDEMİRLİ Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; “Özellikle #koronavirüs salgınından sonra vatandaşlarımızın doğayla iç içe olabildikleri hobi bahçelerine yönelik ilgisi arttı.  

Ne kadar güzel değil mi? 

HAYIR DEĞİL 

Hobi bahçeleri yasalara uygun olmayan bir faaliyet. Cezai müeyyidelerle karşılaşabilirsiniz.

Aradaki aracılar kazansın diye #tarım arazilerimizi çölleşmenin kucağına atmayacağız, suyumuzun bu kadar fütursuzca kullanılmasına müsade etmeyeceğiz, insanımızın tarıma olan ilgisinin kullanılarak kandırılmasına da göz yummayacağız! 
Noter aracılığı ile hobi bahçesi arazisi satın alan vatandaşlarımızı uyarıyorum; bu arazilerde hiçbir zaman hissedar olamayacaksınız ve tasarruf hakkınız bulunmayacak. Satın aldığınız taşınmazlar yıkılabilir.” demiştir. 

Bu açıklama ile hobi bahçeleri için Sayın Bakanımız tarafından bir uyarıdır.Sayın Bakanımızın açıklamalarına göre bunların geleceği yıkımdır. Diyorum ki tarım arazilerinin yani toprağın amaç dışı kullanımını önlemek, halkımızın kültür ihtiyacı olan hobi bahçelerini daha sağlıklı ve düzgün bir şekilde karşılamak, bu gecekondu ve çirkin görünümlü hobi bahçelerinden kurtulmak bir yana çözüm beklemekte halkımızın hakkıdır. 

Sayın Belediye Başkanımız Halil İbrahim AŞGIN’ın hobi bahçeleri ile ilgili çözüm üretmekle ilgili seçim öncesi sözleri vardı. Dilerim tez zamanda bu konuya el atar. Sayın Cumhurbaşkanımızın  söylediği gibi yatay mimari  bizim özümüz ve  kültürümüzdür. Tarım arazileri korunarak, tarım dışı alanlarda, ilimizde bahçeli ev arsaları üretmek ve  halkımıza sunmak, yetkililerin görevi; bahçeli ev arsası talep etmek ve altyapısı tamamlanmış bahçeli evlerde oturmak da Çorum halkının hakkıdır. Yasaklayarak değil, çözüm üreterek tarım arazilerini koruyabiliriz. Çözüm ise tarım dışı alanlarda bahçeli ev arsalarıdır."