Tarım ve Orman Bakanlığını'nın ekilebilir tarım arazilerinin üretime kazandırılması için başlattığı önemli projede Ağrı’da büyük bir skandal patlak verirken, konuyla ilgili Bakanlıktan bir açıklama yapılmaması dikkat çekiyor. Yüzde 75 hibeli tohum desteği kapsamında Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçiye kışlık arpa tohumu dağıtıldığı ortaya çıkarken, bu tohumları eken çiftçilerin de neredeyse hemen hepsinin mağdur olduğu gündeme gelmişti. 

Hasat zamanı geçtiği için birçok çiftçi tutanak alamazken, bazı çiftçiler ısrarlı talepleri üzerine ektikleri tohumun hasadını yapamadıklarına dair tutanak aldı. Skandalın boyutunun tam olarak ortaya çıkmaması için birçok çiftçinin de dilekçelerinin işleme konulmadığı kaydediliyor. 

Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, sadece dar bir kapsamda çiftçinin ektiği tohumdan ürün alamadığını ancak Ağrı genelinde çiftçinin dağıtılan tohumdan çok memnun olduğunu ileri sürse de gerçeklerin böyle olmadığı ortaya çıkmıştı. 

BÖYLESİNE ÖNEMLİ BİR PROJEDE YAŞANAN SKANDALIN HESABI SORULACAK MI? 

Koronavirüsle birlikte tarımsal üretimin önemi daha iyi anlaşılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı da 21 ilde ekilebilir tarımsal arazileri üretime kazandırmak için önemli bir proje başlatmıştı. Ağrı’da yaşanan tohum skandalında söz konusu projeye darbe vurulurken, çiftçi de mağdur edildi. Ağrı’da mağdur olan çiftçiler, bu skandala neden olanlardan bunun hesabının sorulmasını bekliyor. 

Diğer yandan Tarımdan Haber’in gündeme getirdiği yanlış tohum skandalı, İl Müdürlüğünün verdiği Hasat Kontrol Tutanağı ile belgelendi. Yanlış tohum dağıtılmasından dolayı ektiği ürünü hasat edemeyen çiftçiye; “Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yüzde 75 hibe ile dağıtılan 2000 kg sertifikalı tohumu ekilen 100 dekar arazinin hasadı yapılmamıştır” diyerek tutanak verildi.