5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda yapılan değişiklikle, "hayvan sağlığı, hayvan refahı ve zootekni ile ilgili yaptırımlar" yeniden düzenlenerek Resmi Gazete'nin 20 Mart tarih ve 31429 sayılı nüshasında yayımlandı. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yapılan yeni düzenlemelerin yetiştiricilerin lehine olduğunu ve ekonomi açısından da büyük kazanımlar olacağını söyledi.

KAYIT ALTINA ALDIRILMAYAN HAYVANLARA NE KADAR CEZA KESİLECEK?

Düzenlemeyle, işletme başına uygulanan idari para cezalarının hayvan başına uygulanmasının amaçlandığına vurgu yapan Genel Başkan Çelik, “Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen esaslara uygun olarak hayvanlarını tanımlatmayan, hayvanlarını kayıt altına aldırmayan ve gerekli bildirimlerde bulunmayan hayvan sahiplerine, sığır cinsi hayvanlar için hayvan başına 50 lira, koyun ve keçi türü hayvanlar için hayvan başına 5 lira, diğer hayvan türleri için hayvan başına 50 lira, işletmelerini kayıt altına aldırmayan ve kayıt tutmayan hayvan sahiplerine ise işletme başına 200 lira idari para cezası verilecek.” dedi.

İDARİ PARA CEZALARI HAYVAN BAŞINA KESİLECEK

Çelik, idari para cezalarının hayvan başına kesilecek olmasının yetiştiricilerin lehine olacağını belirterek “Bu yeni düzenleme aracıların işini zora sokacak ve karlı çıkacak olan yetiştiricilerimiz olacaktır. Geçen yıl Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katılımıyla Antalya’da düzenlediğimiz toplantıda bu hususları dile getirerek startı vermiştik. Düzenleme öncesi cezalar küçükbaşta hayvan başına 130 lira, işletme cezaları ise 1350 liraydı. Dolayısıyla işletme bazlı hayvan tanımlama ve kayıt altına alınmasında uygulanmakta olan yasal cezai işlemlerin hayvan başına dönüştürülmesinin tüm üreticilerimizin lehine sonuçlanması sektörümüz adına bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Yetiştiricilerimize hayırlı olsun. Sayın Bakanımız başta olmak üzere bu hususta emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

KÜPESİZ HAYVANLAR ARTIK KESİME SEVK EDİLMEYECEK

Genel Başkan Çelik, yapılan bir değişikliğe ilişkin olarak da “Daha önce nakil sırasında yakalanan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların tamamının kesime sevk edilmesi uygulaması bu yeni düzenleme ile kaldırılmış oldu. Bu kapsamda tanımlattırılmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması halinde, gebe hayvanlar, 6 aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar hariç, tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilecek ve sahibine teslim edilecek.

HAYVAN SAHİBİNİN BİLGİSİ DAHİLİNDE KARANTİNA ALTINA ALINACAK

Tanımlattırılmamış gebe hayvanların, 6 aylıktan küçük koyun ve keçilerin, bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanların nakil esnasında yakalanması durumunda kestirilmeyecek, hayvan sahibinin bilgisi olacak şekilde karantina altına alınacak. Karantinayla ilgili hususlar, Tarım ve Orman Bakanlığımızca belirlenecek. Bu iş ve işlemler için yapılacak tüm masraflar hayvan sahibi tarafından karşılanacak, imha ve itlaf halinde de Bakanlığımızca herhangi bir tazminat ödenmeyecek.” ifadelerini kullandı.

KÜPELEME YETKİSİ BİRLİKLERE DEVREDİLMELİ 

Çelik, böylece hayvan sayısının artacağını ve ekonomiye kazandırılacağını sözlerine eklerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla nüfus başına bir küçükbaş hayvan sayısına ulaşılması hedeflerinin bulunduğunu hatırlatarak karantina sürecine ilişkin kararlar alınırken, yetiştiricinin şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini ve ayrıca bu uygulamaya küpeleme yetkisinin Birliklere devredilmesi halinde istenilen hedefe daha çabuk ulaşılabileceğini ve kayıt altına alınmayan küpesiz hayvan kalmayacağını söyledi.

Çelik, sözlerini “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye sektörümüzün sorunlarına ilişkin her daim gösterdikleri ilgi ve desteklerinden ötürü şahsım ve sektörüm adına teşekkür ediyorum.” diyerek noktaladı.