Eski Milletvekili Adem Tatlı’nın Genel Müdürlük yaptığı iştirakte yaşanan skandal hayvancılık cinayeti ülke hayvancılığına da büyük bir darbe vururken, zararın hesabı kimseye sorulmadan üstü örtüldü. Tareks Hayvancılık, hastalıktan dolayı kestirilen 2 bin 322 anaç hayvanın yerine yurt dışından 3 bin 577 anaç hayvan daha ithal etti. Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, çiftçi kuruluşunda yaşanan hayvancılık cinayetinin ağır faturası ortaya çıktı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ta Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı skandalın üstü örtülmeye çalışılırken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’den sonra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’da skandal hayvancılık cinayetini rakamlarla belgeledi. 

Tareks Hayvancılık’ın 2020 yılına ilişkin SPK’ya sunulan Yönetim Kurulunun Yıllık Faaliyet raporuna İlişkin Bağımsız Denetçi Raporu, Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı hayvancılık cinayetinin acı faturasını gözler önüne serdi. Bilindiği üzere Tareks Hayvancılık’ın Yozgat/Boğazlıyan’daki hastalıktan ari çiftliğinde binlerce anaç hayvan brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderilmişti. 

HASTALIKLI HAYVAN SAYISI BUGÜNE KADAR KAMUOYUNDAN SAKLANIYORDU!

Tareks Hayvancılık, hastalıktan ari çiftlikte brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderilen hayvan sayısı ile bilgileri bugüne kadar kamuoyundan saklarken, SPK’ya sunulan 2020 yılı faaliyet raporunda 2322 anaç hayvanın hastalıktan dolayı zorunlu kesime gönderildiği kaydedildi.

HAYVAN CİNAYETİNİN FATURASI ÇİFTÇİ KURULUŞUNA AĞIR OLDU! 

Yurt dışından ithal edilen ve birinci sınıf anaç hayvanların, hastalıktan ari bir çiftlikte brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderilmesi, ülke hayvancılığına büyük bir zarar verirken, bu durum Tareks Hayvancılık’a da büyük bir darbe vurdu. Söz konusu hastalıktan dolayı zorunlu kesime gönderilen binlerce hayvanın bir kısım parası Tarım ve Orman Bakanlığından alınsa da Tareks Hayvancılık’ın bu skandaldan dolayı tam 11 milyon lira zarar ettiği ortaya çıktı. SPK’nın kurumla ilgili yayınlanan 2020 yılı faaliyet raporunda, ölen hayvanlarla ilgili giderler 10 milyon 936 bin lira olarak kayıtlara düştü. 

TAREKS HAYVANCILIK’IN 2020’de ZARARI İKİYE KATLADI

Tareks Hayvancılık, son iki yıldır zarar ederken, 2020 yılında zararın iki kat artması dikkat çekti. 2019 yılında 6.5 milyon lira zarar açıklayan Tareks Hayvancılık, 2020 yılında zararı tam iki kat artarak 12.8 milyon liraya çıktı. 2020 yılında yapılan zararın 11 milyon lirasının hayvancılık cinayetinden dolayı yaşanması manidar bulundu. 

2 YILDA ÖZ SERMAYESİ ERİDİ!

Çiftçi iştirakinin kötü yönetilmesinden dolayı 2 yılda öz sermayesinde yaşanan kayıplarda dikkat çekiyor. İştirakin, 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla kısa vadeli yükümlülükleri, dönem varlıklarının 42 milyon lira üstüne çıkarken, son iki yılda gerçekleşen net dönem zararları ile birlikte öz kaynak toplamı 2019 yılı sonunda 58 milyon liradan 51 milyon liraya, 2020 yılı sonunda ise 40 milyon liraya kadar düştü. 

2322 HAYVAN KESİLDİ 3577 HAYVAN İTHAL EDİLDİ! 

Diğer yandan brusella hastalığından dolayı Türkiye’de görülmemiş bir büyüklükte 2322 hayvan zorunlu kesime gönderilirken, Tareks Hayvancık bu kesilen hayvanların yerine yurt dışından tam 3 bin 577 anaç hayvan ithal etti. 

YÖNETİM ZAFİYETİNİN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ! 

Hastalıktan ari bir çiftlikte kısa sürede 2322 anaç hayvanın brusella hastalığından dolayı kesime gönderilmesi tam bir skandal olarak değerlendirilirken, burada yaşanan yönetim zafiyetini de gözler önüne seriyor. Ancak ülke hayvancılığına büyük bir darbe vurmasına rağmen çiftçi kuruluşunda bu yönetim zafiyeti ile ilgili olarak hiçbir işlem yapılmaması manidar bulunuyor. Tareks Hayvancılık Genel Müdürlüğünü eski milletvekili Adem Tatlı yaparken, bu zafiyetinin ve kuruma verilen büyük zararının üstünün örtülmesi dikkat çekiyor.