Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından da belgelenen çiftçi kuruluşundaki yönetim zafiyetinden dolayı yaşanan hayvancılık cinayeti, TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ta brusella skandalından dolayı 2307 anaç hayvanın zorunlu kesime gitmesiyle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına kapsamlı bir soru önergesi verdi. 

CİMER BELGELİ YÖNETİM ZAFİYETİ!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, CİMER’e verdiği bilgilere göre Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık tarafından ithal edilen anaç hayvanların, bilinçsiz bir şekilde bir yerden bir yere taşınmasından dolayı Brusella hastalığına yakalandıkları, birinci sınıf A kalite 2307 anaç hayvanın zorunlu kesime götürüldüğünü hatırlatan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, “Çiftçinin hak ve menfaatlerini korumak için konuyla ilgili bir soruşturma başlatacak mısınız?” dedi. 

ANAÇ HAYVANLAR YOZGAT-KIRKLARELİ ARASINDA NEDEN DOLAŞTIRILDI?

CİMER’e verilen bilgilere göre, anaç hayvanların önce Yozgat/Boğazlıyan’dan Kırklareli/Lüleburgaz’a nakledildiği, bu nakilden önce hayvanların sağlıklı olduğu ancak iki ay sonra bu sefer Kırklareli/Lüleburgaz’dan Yozgat/Boğazlıyan’a tekrar nakledildiği ve nakilden 3 gün sonra Boğazlıyan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne hastalık ihbarı yapılarak Boğazlıyan’daki çiftliğin karantina altına alınarak 2307 anaç hayvanın kesildiğini hatırlatan Öztürk, Bakan Pakdemirli’den şu soruların yanıtlanmasını talep etti: 

2307 ANAÇ HAYVANININ KESİMİNE NEDEN OLAN HAYVANCILIK CİNAYETİYLE İLGİLİ BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN CEVAPLANDIRILMASI İSTENEN SORULAR 

-Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın Yozgat Boğazlıyan’daki çiftliğindeki anaç hayvanlar neden Kırklareli-Lüleburgaz’daki çiftliğe taşınmıştır? 

-Kırklareli-Lüleburgaz’a nakledilen hayvanlar, iki ay sonra ani bir kararla tekrar neden Yozgat Boğazlıyan’a nakledilmiştir? 

-Lüleburgaz’daki çiftliğin tamamen boşaltılması ve ani bir kararla hayvanlarının tamamının Boğazlıyan’a nakledilmesi ve 3 gün sonra hastalık ihbarında bulunulması, söz konusu bu hayvanların hastalığı bilindiği halde taşındığını göstermez mi? Hayvanların naklinden 3 gün sonra yapılan ihbar üzerine yapılan testlerde brusella hastalığının çıkması normal midir?

-Hastalıklı hayvanların bir yerden bir yere nakledilmesi yasak olmasına rağmen, bu hayvan nakillerine kim, nasıl izin vermiştir? 

-Çiftçinin hak ve menfaatlerini korumak için Tarım ve Orman Bakanlığı olarak buradaki şüpheli hayvan nakilleri ve Tareks Hayvancılık’ın uğradığı zararla ilgili olarak bir inceleme başlatılmış mıdır? 

-Kırklareli-Lüleburgaz’da Tareks Hayvancılık tarafından kiralanan çiftlik, kaç yıllığına, kimden ve kaç liraya kiralanmıştır? Kiralanmada yüzde 50 kar ortaklığı söz konusu mudur? 

-Tareks Hayvancılık’ın Kırklareli’nde başka çiftliği var mıdır? Varsa bu çiftlik nasıl değerlendirmektedir? 

-Yozgat/Boğazlıyan’da bruselladan dolayı zorunlu kesime giden 2307 anaç hayvanının Türkiye hayvancılığına maliyeti nedir? 

-Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliği kapsamında kesilen 2307 anaç hayvan için Tareks Hayvancılık şirketine ne kadar ödeme yapılmıştır? 

-Tareks Hayvancılık, hastalıktan dolayı kesilen bu hayvanların yerine yeniden hayvan ithal etmiş midir? İthal etti ise kaç hayvan ithal edilmiştir?