Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Gübretaş, üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Geçen yıl aynı dönemde 153 milyon lira kar açıklayan Gübretaş, bu yıl 9 aylık karını 307 milyon lira olarak açıkladı. Çiftçi gübre fiyatlarında yıllık yüzde 150’ye varan fiyat artışlarından dert yanarken, GÜBRETAŞ, üçüncü çeyrek faaliyetleriyle ilgili finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı. Yılın ilk yarısında gösterdiği yükseliş grafiğini üçüncü çeyrekte de sürdüren, özellikle üretim noktasında çalışmalarını artan bir ivmeyle sürdüren GÜBRETAŞ Türkiye faaliyetlerinde, yılın ilk dokuz ayında çeşitli bileşimlerde 625 bin 70 ton katı gübre, 41 bin 136 ton sıvı ve toz gübre üretimi gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretimde yüzde 40 artış sağlandı. Katı gübre satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artış görülürken, sıvı ve toz gübre satış miktarı da yüzde 25 arttı.

NET SATIŞ TUTARI 5 MİLYAR TL, NET DÖNEM KARI 307 MİLYON TL OLDU

Bunun sonucunda GÜBRETAŞ’ın Türkiye faaliyetlerinde toplam net satış tutarı 4 milyar 966 milyon TL olarak gerçekleşirken, bağlı ortaklıklarının katkısıyla konsolide net satış geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artışla 6 milyar 216 milyon TL’ye ulaştı. Satışlardaki artışa paralel olarak ana ortaklık payına düşen konsolide net dönem kârı ise ilk dokuz ayda 307,8 milyon TL olarak gerçekleşti.

GÜBRE FİYATLARI TARIMSAL ÜRETİMİ TEHDİT EDİYOR! 

Diğer yandan gübre fiyatları, ülkenin tarımsal üretimini tehdit eder boyuta geldi. 15 aylık süreçte gübre fiyatları yüzde 300 seviyesinde zamlanırken bu durum çiftçinin gübre kullanımını da olumsuz etkiliyor. Çiftçi tarımsal üretimde gübreyi kullanamayacak duruma gelirken, artan fiyatlardan dolayı gübre firmalarının da büyük karlar açıklaması yaşanan çelişkiyi de gözler önüne seriyor. 

DURAN VARLIKLAR VE ŞİRKETİN NET BORCU ARTTI

Üçüncü çeyrek bilanço detaylarına göre şirket satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 kat artırarak 6 milyar TL seviyesine yükseltti

Brüt karlılık benzer şekilde artış göstererek 1,318 milyar TL seviyesine yükselirken FAVÖK artışı da 2020 üçüncü çeyreğe göre 3 kat olarak gerçekleşti

Net karlılıkta şirket 2020 üçüncü çeyreğinde 153 milyon TL kar açıklarken bu yılın aynı döneminde ise 307 milyon TL kara açıkladı.

Şirketin öz kaynaklarında çok bir hareketlilik olmadığını finansal tablolarından görüyoruz.

Ayrıca duran varlıklarda üç aylık süre zarfında meydana gelen yaklaşık 2 milyarlık artış dikkat çekti. Bu durum şirketin yatırımlarına devam ettiğinin bir göstergesi ama baktığımızda şirketin net borcunda ciddi anlamda artış yaşandığı gözüküyor.

2021 yılının 2.çeyreğinde borcu 170 milyonken bu tutar 2021 yılının 3.çeyreğinde 665 milyonluk artışla 836 milyona yükselmiş durumda. Bu borcun üç aylık bir süre zarfında yaşanmış olması dikkat çekiyor. (Kaynak: paraajansı.com)