TİGEM tohumda kan kaybediyor! Sertifikalı tohumluk satış rakamları CİMER'den bile saklandı! TİGEM tohumda kan kaybediyor! Sertifikalı tohumluk satış rakamları CİMER'den bile saklandı!

TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Tarım Kredi Kooperatifleri ile GÜBRETAŞ arasındaki Başbayilik Sözleşmesinin 2023 yılına kadar uzatılması, bu sözleşmeye karşı tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçiye kullandırdığı gübreyi 18 yıldır tek taraflı olarak GÜBRETAŞ’tan karşılıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri onun öncesinde gübre teminini bütün gübre firmalarının katıldığı ihale yöntemiyle yapıyordu. 

Rekabet şartlarının sağlanmadığı gerekçesiyle Tarım Kredi Kooperatifleri ile GÜBRETAŞ arasında 18 yıldır uygulanan Başbayilik Sözleşmesi sorgulanıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin gübre piyasasındaki önemli bir ağırlığının olmasından dolayı rekabet şartlarının sağlanması durumunda gübreyi daha uygun fiyattan temin edebileceğine dikkat çekiliyor. 

GÜBRETAŞ'IN FİYATI ÇİFTÇİYE EMPOZE Mİ EDİLİYOR?

Tarım Kredi Kooperatiflerinde satılan gübrenin piyasa fiyatlarına göre pahalı olmasının altında yatan nedenlerden bir tanesinin de Başbayilik Sözleşmesinden kaynaklandığına işaret edilirken, bu sözleşmeyle GÜBRETAŞ fiyatlarının bir anlamda çiftçiye empoze edildiği vurgulanıyor. 

Başbayilik Sözleşmesi rekabet şartlarını sağlamadığı için çiftçinin aleyhine olurken GÜBRETAŞ’ın ise lehine bir durum oluşturuyor. GÜBRETAŞ, bu sözleşmeyle Tarım Kredi'nin gübre ihtiyacını tek taraflı olarak karşılamış oluyor.  

GÜBRETAŞ GENEL MÜDÜRÜ DURUMDAN MEMNUN!

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada GÜBRETAŞ’ın, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 2023 yılı sonuna kadar kimyevi gübre ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğini belirtti. Yumaklı, “Yenilenen Başbayilik Sözleşmesi ile Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesi Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 2023 yılı sonuna kadar kimyevi gübre ihtiyaçları, sektör lideri GÜBRETAŞ tarafından karşılanmaya devam edecek” dedi. 

Başbayilik Sözleşmesinin çiftçinin lehine bir durum olduğunu savunan Yumaklı, GÜBRETAŞ'ın Ocak 2002 itibarıyla hayata geçirdiği bu iş birliği sonrasında gübre piyasasındaki dinamiklerin çiftçilerin faydasına olacak şekilde değiştiğini ileri sürdü.

GENEL MÜDÜR BÖYLE SAVUNDU: ÇİFTÇİLER KALİTELİ GÜBREYİ UYGUN FİYATA KULLANIYOR!

Yumaklı, şunları kaydetti: "Güçlenen tedarik ve lojistik operasyon imkanları sayesinde sektörde artan rekabete rağmen 18 yıldır çiftçiler daha kaliteli gübreye uygun fiyatla ulaşabilmektedir. Bu güç birliği sayesinde 2001 yılında 600 bin ton civarında olan Tarım Kredi ve GÜBRETAŞ'ın gübre satışları, 17 yılda yüzde 300 civarında artış göstererek son yıllarda 1,8 milyon tona kadar yükselmiştir. Bunun sonucunda GÜBRETAŞ, 2018 yılında yüzde 31'e ulaşan pazar payıyla Türkiye’deki toplam gübre tüketiminin yaklaşık 3'te birini karşılarken, kaliteli ürün sunan, güvenilir bir şirket olarak sektör liderliğini sürdürmektedir."