Gübre fiyatlarında büyük bir belirsizlik yaşanırken, bu durumdan çiftçi büyük zarar görüyor. Gübre fiyatları, yurt dışı piyasalar gerekçe gösterilerek fahiş bir şekilde artarken, imkanı olan çiftçi de 5-6 kat artan gübreyi çaresiz fahiş fiyattan almak zorunda kaldı. Çiftçi firmaların kısmi fiyat indirimlerinden yararlanmak için ‘bir daha bu fiyattan bulamayız’ denilerek kampanyalı satışlardan yararlansalar da fiyatların daha da geriye gelmesi çiftçinin mağduriyetini daha da artırıyor. 

GÜBRE FİYATLARINDAKİ BELİRSİZLİĞİN FATURASI ÇİFTÇİYE KESİLDİ!

Bunun en acı örneği can gübresinde yaşanırken, geçen hafta piyasadaki can gübre fiyatlarının Tarım Kredi Kooperatiflerinin indirimli fiyatlarının altında kalmasından dolayı çiftçi piyasadan 5000 ile 5500 liradan ciddi şekilde can gübresi aldı. Ancak bugün can gübresinin 4000 bin liraya düşmesi, çiftinin uğradığı zararı da gözler önüne serdi. Can gübresini daha önce bu fiyatların da üstünde alan çiftçilerin zararı ise daha büyük oldu. Gelinen noktada piyasadaki belirsizliğin faturası tamamen çiftçiye kesilirken, çiftçi de haklı olarak soruyor, “Bizim zararımızı kim karşılayacak?

FİRMALARIN KAMPANYALI GÜBRE SATIŞLARI ÇİFTÇİYE TUZAK MIYDI?

Diğer yandan gübre firmaları belli dönemlerde düzenledikleri kampanyalı satışları, düşük tonajlı yaparken, bu durum çiftçide fiyatlar fazla düşmeyecek beklentisinin de oluşmasına neden oldu. Ancak firmaların düşük tonajlı kampanyalı satışlarında fiyatları her seferinde aşağı çekmesi dikkat çekiyor. Örneğin Gemlik Gübre, 7 Ocak'ta bir günlük indirim kampanyası yaparak, Can gübresini yüzde 35 indirerek 6075 TL/Ton'a düşürmüştü. Ancak aynı firma bugünden geçerli olmak üzere Can gübresini 4000 TL/Tona indirdi. Bu durum, sözde çiftçiyi desteklemek için yapıldığı iddia edilen 1 günlük ve düşük tonajlı kampanyalı satışların sorgulanmasını da gündeme getirdi.

GÜZEL OYUNDU!!!

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, çiftçinin nasıl mağdur edildiğini de twitter hesabından yaptığı paylaşımla ortaya koydu. Toy, "Güzel oyundu" diyerek, "Tarım Kredi Kooperatifleri Can gübrede yüzde 30 indirim yaptı müjdesi verildi ama müjdeli fiyatı 6150 TL açıklandı, bu yüksek fiyatı gören çiftçi piyasada 5500 TL'ye satılan Can gübreye saldırdı diğer firmalar bu sayede epeyce satış yaptı. Ve süpriiiz, bugün Can gübre 4000 TL" tepkisinde bulundu.