Türkiye’nin tarımsal üretimi hassas bir süreçten geçerken, gübre firmalarının fahiş fiyat artışlarına karşı bir işlem yapılmaması manidar bulunuyor. Rusya-Ukrayna savaşını bahane eden gübre firmaları yaptıkları günlük zamlarla ülke tarımına büyük bir darbe vuruyor. 3 hafta önce 4 bin liranın altına düşen Can gübre, yapılan fahiş zamlarla 8250 liraya çıkarken, üre gübresi de 15 bin liraya dayandı. 

ÇİFTÇİ NASIL ÜRETİM YAPACAK? 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi başta olmak üzere Bakan Yardımcıları ve milletvekilleri çiftçiye maliyet artışlarını dikkate almadan üretim yapma çağrısında bulunurken, gübre fiyatlarına gelen fahiş zamlara karşı hiçbir işlem yapılmaması ise dikkat çekiyor.

DÜN HERKES SİZ MALİYETLERE BAKMAYIN YETER Kİ EKİN DEDİ BUGÜN FIRTINA KOPTU!

Gübre fiyatlarını yakından takip eden Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, “Gübrede zam fırtınası koptu!” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ‘maliyetlere bakmayın yeter ki ekin’ açıklamasına atıf yapan Toy, “Dün herkes siz maliyetlere bakmayın yeter ki ekin dedi, bugün fırtına koptu” tepkisinde bulundu. 

CAN GÜBRE 3 HAFTADA YÜZDE 100'ÜN ÜSTÜNDE ZAMLANDI!

Bir gübre firmasının fabrika satış fiyatlarına yaptığı zamlarla birlikte can gübresinin 8250 liraya, üre gübresinin ise 14850 liraya çıktığını dile getiren Toy, şunları kaydetti:

14 MART GÜBRE FİYATLARI

CAN: 8250 TL 

ÜRE: 14850 TL 

20.20.0: 11700TL 

15.15.15: 12300TL 

BUĞDAYI 2250 LİRAYA SATAN ÇİFTÇİ BU GÜBREYİ NASIL ALIP KULLANACAK?

Buğdayı 2250 liraya, arpayı 1750 liraya satan çiftçinin bu gübreyi nasıl alıp kullanacağını soran Toy, “Üstelik çiftçi bir de kuraklık yaşamıştı, ürününün yarısından fazlasını kaybetmişti” dedi. 

BANA EKMEYİ ÖĞRETMEYİN LİTRESİ 23.3 LİRAYA ÇIKAN MAZOTU TONU 15 BİN LİRAYA ÇIKAN ÜRE GÜBRESİNİ NASIL KULLANACAĞIMI ÖĞRETİN! 

Gübre fiyatlarına gelen zamma anlamlı bir şekilde tepki gösteren Toy, “Bana ekmeyi öğretmeyin o benim işim, bana tonu 15000 TL’ye çıkan ÜRE gübresini, litresi 23,3 TL’ye çıkan mazotu nasıl alacağımı öğretin. Çiftçi ve ziraat mühendisi Faik Toy olarak söylüyorum” dedi.