TİGEM’in işletme bazında 17 Aralık’ta başladığı ve 28 Aralık’a kadar devam eden gübre ihalelerini biri hariç hepsini iptal ettiği ortaya çıktı. Döviz kurunun 18 TL’den geri dönmesiyle birlikte gübre fiyatlarında da indirime gidileceği beklentisinden dolayı ihaleler iptal edilirken, piyasada fiyatların netleşmesiyle birlikte işletme bazında gübre ihaleleri tekrar yapılacak. 

İŞLETME BAZINDA GÜBRE ALIM İHALELERİ YAPILMIŞTI

Bilindiği üzere TİGEM, Aralık ayının ilk haftasında yaptığı gübre ihalesinde yüksek tekliflerin gelmesi üzerine bu ihaleler iptal edilmişti. İşletmelerin, ihtiyaç duydukları gübreleri kendi iç bünyelerinde yapacakları ihalelerle tedarik etmesine karar verilirken, bütün işletmeler gübre alım ihalesine çıkmıştı. Buna göre, Ulaş Tarım İşletmesi 17 Aralık’ta, Türkgeldi Tarım İşletmesi ile Konuklar Tarım İşletmesi, 20 Aralık’ta, Dalaman Tarım İşletmesi 21 Aralık’ta, Polatlı Tarım İşletmesi ile Çukurova Tarım İşletmesi 22 Aralık’ta, Çukurova Tarım İşletmesi ile Gökhöyük Tarım İşletmesi 23 Aralık’ta ve Polatlı Tarım İşletmesi’nin ikinci bir gübre ihalesi de 28 Aralık’ta yapılacaktı. 

Bu ihalelerden bir çoğu yapılmasına rağmen döviz kurunun düşmesiyle birlikte gübre fiyatlarının da düşeceği beklentisinden dolayı sözleşmeler imzalanmayarak iptal edildi. 

SADECE ÇUKUROVA TARIM İŞLETMESİ’NİN İHALESİ ONAYLANDI! 

Çukurova Tarım İşletmesinin 22 Aralık’ta yaptığı ihale, gübre kullanım döneminin gelmesinden dolayı yapılan ihalenin sözleşmesi onaylandı. Yapılan ihale ile 760 ton üre gübresi alındı. TİGEM, gübre fiyatlarının düşeceği beklentisinden dolayı ihaleleri iptal ederken, çiftçi de dört gözle gübre fiyatlarında yapılacak indirimleri bekliyor.