Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, döviz kurları yerinde saydığı bir dönemde can gübresinde yapılan bu şok indirim gübrede nasıl bir vurgun yapıldığını gözler önüne sererken, Milli Gazete’nin 19 Ekim’de ‘Çiftinin bulamadığı gübreyi biz bulduk’ başlıklı haberindeki vurgun hesabını da doğruladı. Gemlik Gübre, dolar kuru 9,95 TL iken 675 dolara yani 6700 TL’ye sattığı can gübresini, bugün dolar kuru 13,65 lira iken 4000 bin liraya düşürmesi, yurt dışı piyasalar gerekçe gösterilerek çiftçinin nasıl soyulduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Hükümetin ve ilgili Bakanlıkların bu vurguna seyirci kalması da manidar bulundu.

Gübrede büyük vurgun deşifre oldu! Milli Gazete, aylardır gündeme getirmesine rağmen Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, gübredeki büyük vurgunu seyretmenin dışında firmalara yönelik hiçbir işlem yapmadı. Olan çiftçiye ve ülkenin tarımsal üretimine oldu!

MİLLİ GAZETE AYLARDIR FERYAT ETTİ DUYAN OLMADI!

Gemlik Gübre’nin bugün can gübrede yaptığı kampanya, Milli Gazete’nin günlerdir gündeme getirdiği gübre vurgununu deşifre etti. Gemlik gübre yaptığı kampanya ile bugünden itibaren Can Gübresini 4000 TL/Ton’a düşürdüğünü duyurdu. Can Gübresi, geçtiğimiz hafta 5000 ile 5500 TL arasında satılıyordu. Tarım Kredi Kooperatifleri ise söz konusu bu gübrede yüzde 30 indirim yaparak 6150 TL/Ton’a düşürmüştü.

DÖVİZ KURU YUKARI ÇIKTI GÜBRE FİYATI DÜŞTÜ!

Döviz kurları yerinde saymasına rağmen Gemlik Gübre’nin, Can gübresini bir kalemde 4 bin liraya çekmesi, çiftinin bugüne kadar nasıl soyulduğunun da göstergesi oldu. Çiftçiye bugün kadar 7000’den, 8000’den hatta 9000’den satılan Can gübresinin döviz kurlarında bir düşüş yaşanmamasına rağmen 4000 liraya kadar düşmesi, gübre lobisinin nasıl bir vurgun yaptığını ortaya koyarken, bu vurgun karşısında Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının pasifliğini gözler önüne serdi.

İŞTE 4 FARKLI TARİHTE GÜBRE FİYATLARI VE VURGUNUN BELGESİ

Gemlik Gübre’nin 4 farklı tarihlerdeki Can gübre satış fiyatları ve dolar kuru rakamları da gübredeki fahiş fiyatları ortaya koyuyor. 24 Eylül’de dolar kuru 8,76 lira iken Can gübresinin tonunu 395 dolara satan Gemlik Gübre, 14 Ekim’de dolar kuru 9,15 TL iken 485 dolara, 12 Kasım’da dolar kuru 9,95 TL iken 675 dolara çıkarmıştı. Dolar kuru 9,95 TL iken can gübresini 675 dolara yani 6700 TL’ye satan Gemlik Gübre’nin gelinen noktada dolar kuru 13,65 TL olduğu 21 Şubat’ta aynı gübreyi 4000 TL/Ton’a düşürmesi, gübredeki fahiş fiyat artışlarının gerekçesinin döviz kurlarındaki yükselme olmadığını da gözler önüne serdi.

AMONYAK HESABI VURGUNU ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Milli Gazete, gübredeki bu büyük vurgunu aylar öncesinde amonyak hesabı üstünden ortaya çıkarmıştı. Yapılan hesaplara göre, yerli amonyak kullanılarak üretilen 1 ton üre ve can 26 gübresinin maliyetinin tam 3 katından fazla bir paraya çiftçiye satıldığını gözler önüne sermişti. 19 Ekim’de bir sektör yetkilisine dayanarak yaptığımız ‘Çiftçinin bulamadığı gübreyi bulduk’ başlıklı haberde sektör yetkilisinin yaptığı hesap gübre vurgununu ortaya koymuştu. Can 26 gübresinin yurt içi üretim maliyetinin ortalama 130 dolar seviyesinde iken o dönem gelen zamlarla birlikte bu gübrenin de 485 dolar/tona satıldığını bildiren sektör uzmanı, şunları kaydetmişti: “1 ton Can 26 gübresi için 343 lt amonyak, 240 kg kireç ve 1.4 kg antikek kullanılıyor. Yerli amonyak kullanılması durumunda bu gübrenin maliyeti ortalama 100 dolar seviyesinde gerçekleşiyor. Buna elektrik, su, işçilik gibi diğer maliyet kalemi olarak 30 dolar daha eklediğimizde toplam maliyet 130 dolar ediyor. 130 dolar/tona üretilen Can 26, 485 dolardan satılıyor. Arada tam tonda 355 dolar gibi fahiş bir kar var”