Gübre fiyatları düşecek mi artacak mı? Gübre kullanımının yoğun olduğu bir dönemde çiftçinin gözü kulağı gübre fiyatlarından gelecek haberlere çevrilmiş durumda. Çiftçi gübre fiyatları çok pahalandığı için gübreyi kullanamayacak duruma gelirken, diğer taraftan verdiği emeğinin karşılığını da alabilmesi için bir şekilde gübre kullanması gerekiyor. Onun için gübre fiyatlarının düşmesini beklerken, dün Pankobirlik’in yaptığı gübre ihalesi, fiyatların seyri açısından büyük önem taşıyor. 

Pankobirlik, Türşeker adına dün 34 bin tonluk üre gübresi ihalesi yaptı. İhaleye 6 firma katılırken, ihalenin yüzde 95’lik kısmı sadece bir firmada kaldı. 

PEKİ İHALEDE ÜRE GÜBRESİNİN FİYATI KAÇ LİRA OLDU? 

İhalede verilen teklifler çiftçi için büyük önem taşıyor. 34 bin tonluk üre gübresi ihalesinin yüzde 95’i Toros Tarım’da kalırken, fiyatlar ise 12850 TL/ton ile 13250 TL/ton arasında oluştu. Piyasada üre gübresi 14000 TL/ton seviyesinde bulunurken, ihalede oluşan fiyatların piyasa fiyatlarının altında gerçekleşmesinin önemli olduğuna vurgu yapılıyor.  

TOROS TARIM BAYİLERE 13750 TL/TON'DAN VERİYOR

Pankobirlik'in 34 bin tonluk üre gübresi ihalesinin yüzde 95'i Toros Tarım'da kalırken, ortalama fiyatlar da 12850 ile 13250 TL/ton seviyesinde sonuçlandı. Ancak 14 Nisan'da Toros Tarım'ın bayilere gönderdiği fiyat listesine göre, üre gübresinin bayilere satış fiyatı 13750 TL/Ton. Buna göre Toros Tarım'ın bayilere verdiği fiyatın altında ihalede fiyat vermesi dikkat çekti. 

AMONYAK FİYATLARI DÜŞMÜYOR

Sektör yetkilileri, gübre fiyatlarının bu seviyede kaldığını ve yakın zamanda düşmesini beklemediklerini ifade ederken, amonyak fiyatlarında bir indirim olmadan gübre fiyatlarının da düşmeyeceğine dikkat çektiler.