Çiftçi, gübre fiyatlarında sürekli bir fiyat araştırması yapıyor. İnternet üzerinden fiyatlar araştırılırken, ulaşılabilen bayilerden de günlük fiyatlar isteniyor. Çiftçinin günlük fiyat listelerini karşılaştırılarak en uygun fiyattan gübre almak istemesi dikkat çekiyor. 

GÜBRE KULLANIMI DÜŞTÜ 

Diğer yandan artan gübre fiyatlarından dolayı da gübre kullanımında ciddi bir düşüş yaşandı. Gübredeki düşüş firmaların satış rakamlarına yansırken, çiftçinin bir kısmı hiç gübre kullanamazken, bir kısmı da ihtiyacı olanın sadece yarısı kadarını kullanabildi. Yapılan hesaplara göre ihtiyacı kadar gübre kullananların oranının çok düşük olduğu tahmin ediliyor.  

20 NİSAN İTİBARİYLE GÜBRE FİYATLARI

Peki 20 Nisan’da gübre fiyatları hangi seviyede bulunuyor? Tarımdan Haber olarak önemli gübre çeşitlerinde firmalar arasındaki fiyat farklılıkları ile birlikte ortalama gübre fiyatlarını sizler için derledik. 

ÜRE GÜBRESİ FİRMALAR ARASI KAÇ LİRADAN SATILIYOR?

Üre gübresinin fiyatı 12 bin 600 lira ile 13 bin 500 TL arasında değişiyor. Firmalar arasında farklı fiyat politikası ile satışlar yapılırken, üre gübresinin 13 bin bandına oturması dikkat çekiyor. Bilindiği üzere üre gübresi geçtiğimiz yıl Ocak ayında 3 bin lira seviyesinde bulunuyordu. 

20.20.0 8 BİN İLE 9100 LİRADAN SATILIYOR

Kompoze gübrelerden 20-20-0’nin fiyatı, 8 bin liradan başlıyor 9 bin 100 liraya kadar çıkıyor. Firmalar arasında tonda 1100 lira fiyat farkının oluşması dikkat çekiyor. Çiftçi zaten gübrede artan fahiş fiyatlardan dolayı ciddi bir mağduriyet yaşarken bir de firmalar arasında böyle büyük fiyat farklarının oluşması mağduriyeti daha da artırıyor. 

15.15.15 GÜBRE FİYATLARI 

Yine kompoze gübrelerden 15.15.15’in fiyatı da firmalar arası 9800 liradan 10700 lira arasında değişiyor. 

AMONYUM SULFATTA FİYAT FARKI 1700 LİRAYI BULUYOR

Fiyat farkının yoğun olarak yaşandığı bir diğer ürün ise A.Sülfat. A.Sülfat fiyatları firmaların vadeli ve peşin satışlarına göre değişirken, firmalar arasında tonda 1600 ile 1700 lira fark bulunması dikkat çekiyor. A.Sülfat en düşük 6500 liradan satılırken, aynı ürünü 8200 TL’den de satan firma bulunuyor. 

FİRMALAR ARASI CAN GÜBRE FİYATLARI

Can gübre fiyatları ise firmalar arası 6500 lira ile 8200 lira arasında değişiyor. Yine Can gübrede de tonda bin liraya yakın bir fiyat farkının bulunması çiftçinin gübre fiyatlarını neden yakından takip ettiğini çok iyi anlatıyor.