Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, döviz kurunun düşmesiyle birlikte bazı firmalar gübre fiyatlarında indirime gitse de gelen zamların yanında yapılan indirimler çiftçi için pek bir anlam ifade etmiyor. Yüksek fiyatlardan dolayı çiftçinin gübre kullanmaması da üretimde en büyük tedirginliği oluşturuyor. Alınan bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığının, Hazine ve Maliye Bakanlığından onay alınması durumunda gübre desteklerinde yeni bir artışa gideceği ve gübre alımında da çiftçiye sıfır faizli finansman desteği verilmesi için bir çalışma yaptığı öğrenildi. 

2021 ÜRETİMİ İÇİN GÜBRE DESTEKLERİ 4 TL ARTIRILMIŞTI!

Bilindiği üzere buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 16 lira olan gübre desteği 2021 üretimi için 4 lira artırılarak 20 liraya çıkarılmıştı. Ancak gübre fiyatlarına gelen yüksek zamlar yapılan bu desteği işlevsiz hale getirmişti. 

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Başkanı Hacı Ömer Güler, Antalya’da ‘İklim Değişikliği Ekseninde Geleceğin Tarımı’ konulu çalıştayda bir grup gazeteci ile bir araya gelerek, tohumculuk sektörünün gündemindeki sorunlar ve gübre fiyatları konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

ÇİFTÇİNİN ANA GÜNDEMİNİ GÜBRE FİYATLARI OLUŞTURUYOR

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Başkanı Hacı Ömer Güler, çiftçinin ana gündemini gübre fiyatları oluşturduğunu belirterek, “Üretimde en büyük tedirginliği gübrede yaşıyoruz” dedi. Çiftinin mevcut fiyatlardan gübre kullanmasının çok zor olduğunu dile getiren Güler, “Üretimde en büyük tedirginliği gübrede yaşıyoruz. Ortalama bir çiftçinin arazi büyüklüğünün 60 dekar olduğunu düşünürsek en az 4-5 ton gübreye ihtiyacı var. Bunun da parasal karşılığı 60-70 bin lira ediyor. Çiftçimiz diğer girdiler bir tarafa sadece gübreye bu parayı verecek” dedi. 

ÇİFTÇİYE SIFIR FAİZLİ FİNANSMAN DESTEĞİNİN VERİLMESİNİ TALEP ETTİK

Çiftçinin üretimde gerekli gübreyi kullanamaması durumunda bunun önemli verim kayıplarına neden olacağını dile getiren Güler, bu tehlikenin önüne geçmek için acilen gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Bu konuda yapılması gerekenleri Tarım ve Orman Bakanlığına ilettiklerini dile getiren Güler, Bakanlığın da bu konuda bir çalışma içinde olduğunu anlattı. Bakanlıktan kendilerine verilen bilgiye göre gübre kullanımında çiftçiye hem finansman desteği hem de gübre desteklerinin artırılmasıyla ilgili bir çalışma yapıldığını kaydeden Güler, “Çiftçiye gübreyi alırken sıfır faizli kredi kolaylığının sağlanmasını talep ettik. Bize söylenen bu konuda bir çalışmanın yapıldığı ayrıca gübre desteklerinin de artırılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşüldüğü belirtildi” dedi. Güler, gübreyle ilgili bu somut adımların biran önce atılmasını beklediklerini ifade etti.