Erzincanlı ziraat yüksek mühendisi Umut Ece, 2010'da Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesini kazandı. Üniversiteyi başarıyla bitirdikten sonra Toprak Birimi ve Bitki Bölümünde yüksek lisans yapan Ece, toprak analizi üzerine tez hazırlayarak, toprak verimlilik haritasını çıkarttı ve bunu yöredeki çiftçilerin istifadesine sundu.Yurdun farklı yerlerindeki özel şirketlerde çalışan Ece, çalıştığı Zonguldak'tan eşinin işi gereği Irak Çukurca ilçesine geldi.

ÇİFTÇİLERE GÖNÜLLÜ EĞİTİM VERİYOR

Kentin iklim ve toprak yapısının tarımsal üretime uygun olduğunu gören Ece, AA muhabirene konuştu. Çiftçilerin daha verimli üretim yapması ve tarımsal faaliyetlerini geliştirmesine katkı sağlamak amacıyla kurs açtı. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kursta çiftçilere gönüllü olarak budama, bahçecilik, arıcılık, örtü altı sebze yetiştiriciliği, bitki hastalıklarıyla mücadele yöntemleri ve bitki besleme konularında uygulamalı eğitim veren Ece, ayrıca köyleri gezerek çiftçilere budama, bağ, bahçe işlerinde de yardımcı oluyor.

Çiftçilerden Ahmet Turan ise eğitimin güzel ve verimli geçtiğini belirterek, edindiği bilgilerle tarımda adeta profesyonellik kazandığını kaydetti. Artık daha modern tarım yapmaya başladıklarını anlatan Turan, "Su olsa ve bu tür eğitimler devam ederse daha yararlı olur. Kendime ait seram var. Bu işi amatörce yapıyoruz. Böyle eğitimlerle teknik olarak bilgi sahibi oluyoruz ve çok yararlı oluyor. Burada bu işi yapacak birçok insan var ve susam, pirinç, nar, incir gibi ürünler yetişiyor. Tarımsal üretimin kentin geneline yayılmasını umut ediyoruz." diye konuştu.