ÖZEL HABER / Tarım Reformu Genel Müdürü Kerim Üstün, Türk Tarım ve Orman Dergisinden Müge Çevik'e verdiği röportajda, 2016-2018 yılları arasında uygulanan Genç Çiftçi Projesi kapsamında toplam bin 350 genç üreticinin tarım sektörüne kazandırıldığı kaydetti. Kırsal kalkınmaya yönelik devlet desteklerinin ayrıntılarını anlatan Üstün, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

"Genel Müdürlüğümüzün kırsal alana yaptığı desteklerden birisi de 'Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı' 2016-2018 yıllarında Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 18-40 yaş aralığındaki çiftçi sayısı 330 bin 412 (yüzde 13,5) olup bu gençlerin müracaat etmesi sağlanarak 30 bin TL hibe verildi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularına destek verilirken, büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvanlar TİGEM tarafından temin edildi. 

1.5 MİLYAR LİRA HİBE DESTEĞİ VERİLDİ

2016-2018 yılları arasında uygulanan proje ile 47 bin 775 genç çiftçi projesine proje başına 30 bin TL olmak üzere toplam 1 milyar 435 milyon lira hibe desteği sağlandı. Genç Çiftçi projesi sayesinde tarım sektörümüze bin 350 genç üretici kazandırmış olduk. 

ETKİ ANALİZ SONUÇLARI KAMUOYU İLE NEDEN PAYLAŞILMIYOR?

Genç Çiftçi Projesi kapsamında 47 bin 775 projeye toplam 1 milyon 435 bin TL hibe desteği verilirken, verilen hibe desteklerine yönelik bilimsel düzeyde bir etki analizi çalışması başlatıldığı açıklanmıştı. Ancak bu etki analizinin sonuçları kamuoyu ile paylaşılmadı. Bilindiği üzere Genç Çiftçi Projesinin önemli ayağını hayvancılık destekleri oluştururken, bu konuda bir çok şaibe ve hak ihlaleri gündeme gelmişti. Hak sahiplerine şartnameye uymayan hayvanların dağıtıldığı ortaya çıkarken, hayvan tedarik işini alan firmalara yönelik yapılan operasyonlarda binlerce kaçak hayvan kulak küpesi yakalanmıştı. Bu konuda firma ayağında yargılama süreci devem aderken, Bakanlık tarafından başlatılan soruşturmanın da savcılığa intikal ettirildiği kaydediliyor.

Söz konusu verilen hibe desteklerinin gerçek manada tarım sektörüne nasıl bir katkısının olduğunun görülebilmesi için etki analizinin yapılması gerekiyordu. Tarım Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada projeye yönelik etki analizinin yapıldığını açıklanmıştı. Ancak yapılan etki analiz sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmaması dikkat çekiriyor.