CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, yabancı sermayenin tarımı ve gıda sektöründe geldiği durumu belirlenmesi için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Türkiye'de tohumculuktan finansa, finanstan gıda firmalarına kadar yabancı sermayenin hakimiyetinin arttığının ifade edildiği gerekçede, ihtiyaç duyulan tohumun en az üçte birinin ithal edildiği, sebze tohumlarında dışa bağımlılık oranının yüzde 80'lerin üzerine çıktığı vurgulandı.

Gerekçede, gübre sanayinin, ithal girdilere bağımlı bir endüstri olduğu, tarım ilacı imalatında kullanılan girdilerin yaklaşık yüzde 90'ının ithal edildiği savunularak, "Daha önce bizim yerli gıda firmalarımızın yaptığı birçok işleri şimdi büyük oranda yabancı firmalar yapmaya başlamıştır. Türkiye'de suyu, gazozu, yabancılar şişeleyip satmakta, ayranı yoğurdu zeytinyağını toz çorbayı, tavuğu, eti yabancılar pazara sürmektedir.
Söz konusunu yabancı sermayenin Türk tarımında ve gıda sektöründe geldiği durumu, yerli sermaye kuruluşlarının yabancı tekellere devredilmesinin neden ve sonuçlarının incelenmesi ve konunun tüm boyutları ile araştırılması için Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır" ifadeleri yer aldı.