Üreticiden 31-32 liradan alınan kabuklu fındık, ortalama 45 liradan ihraç ediliyor. Bir elin parmağını geçmeyen ihracatçı firmalar, büyük kazanç elde ederken, üretici ise artan maliyetler karşısında büyük bir darbe yiyor. Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı Hasan Zengin, fındıkta büyük bir tekelleşme yaşandığını, devletin ise bu tekelleşmeyi kırmak için bir adım atmadığını ifade etti. Zengin, dolardaki artışın üretici fiyatlarına yansıtılmadığını, burada oluşan kaymağın ise tekelleşmeden dolayı 3-5 tane ihracatçı firmanın cebine gittiğine işaret etti.

Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı Hasan Zengin, Millî Gazete’ye fındık piyasasında yaşananlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin zor durumda olduğunun altını çizen Zengin, ihracatçı firmaların ise kur artışının üretici fiyatlarına yansıtılmadığı için büyük bir kazanç elde ettiğine dikkat çekti.

FINDIKTAKİ BÜYÜK VURGUNU RAKAMLARLA ANLATTI

Zengin, fındıktaki büyük vurgunu rakamlarıyla anlattı. İç fındık ihraç fiyatının 6,5 dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Zengin, bunun kabuklu fındık karşılığının ise 3,3 dolar olduğunu belirtti. 3,3 doların bugünkü kurla TL karşılığının 45 lira olduğuna işaret eden Zengin, buna karşılık kabuklu fındığın üreticide satış fiyatının ise 31 ile 32 lira arasında olduğunu söyledi. İhracatçı firmaların üreticiden 31, 32 liradan aldığı kabuklu fındığı 45 liradan ithalatçı firmalara sattığını vurgulayan Zengin, “Bu korkunç bir kar demektir. Normalde 25 ile 30 cent karla çalışan ihracatçı firmalar şu anda bir kilo kabuklu fındıkta 1 dolara yakın bir karla çalışıyorlar” dedi.

KUR ARTIŞININ BİR AN ÖNCE FINDIK FİYATLARINA YANSITILMASI GEREKİYOR

Kur artışının bir an önce fındık fiyatlarına yansıtılması gerektiğini kaydeden Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı Hasan Zengin, “Üretici, artan girdi maliyetlerinden dolayı zor günler geçirirken, bir elin parmağını geçmeyen üç-beş tane ihracatçı firmanın fındık üstünden korkunç kar etmesi kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

KABUKLU FINDIK PİYASASINDA BÜYÜK BİR TEKELLEŞME YAŞANIYOR

Kabuklu fındık piyasasında büyük bir tekelleşme yaşandığının altını çizen Zengin, başta TMO olmak üzere Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve FİSKOBİRLİK’in de bu tekelleşmeye karşı bir adım atmadığını söyledi. Üreticinin 31, 32 liradan sattığı fiyatın acilen 40 liraya çıkması gerektiğini bildiren Zengin, bunun için hükümetin üretici lehine bu adımları atmasının önemine işaret etti.