Fındık üreticileri 2021 yılı için fındık alım fiyatını bekliyordu ancak açıklanan fiyat beklentilerin altında kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 yılı fındık fiyatlarını açıkladı. Buna göre, Giresun fındık alım fiyatı kilogram başına 27 lira olarak açıklandı. Ancak üretici 30 liranın üstünde bir fiyat bekliyordu. 

TARIM BAKANLIĞI İKİNCİ REKOLTE TAHMİNİ KAMUOYUNA AÇIKLAYAMADI

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 fındık rekolte tahmini 650 bin ton olarak belirlenmesine rağmen bu rekolteyi açıklamayarak ikinci bir fındık rekoltesi çalışması yaptırmıştı. İkinci rekolte tahmini kafaları karıştırırken, Bakanlık ikinci rekolte tahminini ise kamuouyana açıklamadı. Rekolte tahmininin açıklanmaması ve 2021 alım fiyatlarınnı da üreticinin beklentisinin altında açıklanması tepkilere neden oldu. 

FINDIK ALIM FİYATLARI 2021 AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üreticilerin beklediği fındık fiyatlarını paylaştı: ''Fındık ülkemizin en önemli üretim ve ihracat kalemlerinden biri. Özellikle Karadeniz çayla birlikte temel geçim kaynağı. Bu mahsul döneminde de fındık üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. 2021 yılı fındık alım fiyatlarını tüm milletimizle özellikle Karadenizli üreticilerimizle paylaşmak istiyorum. Giresun fındık alım fiyatımız kilogram başına 27 lira levant kalite fındık için ise 26,5 liradır. yüksek randımanlı fındığa bir lira fazla ödeme yapılacaktır. Fındık fiyatları kilogramda 29,5 lira 30 lira arasında değişiyor" dedi. 

İTALYAN FİRMASI AÇIKLAMIŞ OLSAYDI BELKİ 30 TL AÇIKLAMAK ZORUNDA KALACAKTI

İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahvesi, açıklanan fındık fiyatına tepki göstererek, "İtalyan firması açıklamış olsaydı belki 30 TL açıklamak zorunda kalacaktı" dedi. Açıklanan fiyatın maliyetlerin bile altında kaldığına dikkat çeken Kahveci, "Geçen yıl fındık fiyatı 22.5 TL idi. Artış oranı yüzde 20 oldu. Fındık ve bölge insanı için üzücü bir tablo. Biz 35 TL olmalı derken bir hesaplama yapmıştık" tepkisinde bulundu. 

DOLAR BAZINDA FİYATLAR 3 DOLAR SEVİYELERİNE DÜŞTÜ

Kahveci, açıklanan rakamın üreticinin aleyhine olduğunu göstermek için dolar bazında örnek vererek, geçmişte fındık fiyatlarının dolar bazında 5.5 ile 6 dolarlara kadar çıktığını ancak son açıklanan alım fiyatları ile 3.12 dolar seviyesine kadar düştüğünü belirtti.