Fındık üreticileri 2021 yılı için fındık alım fiyatını bekliyordu ancak açıklanan fiyat beklentilerin altında kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 yılı fındık fiyatlarını açıkladı. Buna göre, Giresun fındık alım fiyatı kilogram başına 27 lira olarak açıklandı. Ancak üretici 30 liranın üstünde bir fiyat bekliyordu.
TARIM BAKANLIĞI İKİNCİ REKOLTE TAHMİNİ KAMUOYUNA AÇIKLAYAMADI
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 fındık rekolte tahmini 650 bin ton olarak belirlenmesine rağmen bu rekolteyi açıklamayarak ikinci bir fındık rekoltesi çalışması yaptırmıştı. İkinci rekolte tahmini kafaları karıştırırken, Bakanlık ikinci rekolte tahminini ise kamuouyana açıklamadı. Rekolte tahmininin açıklanmaması ve 2021 alım fiyatlarınnı da üreticinin beklentisinin altında açıklanması tepkilere neden oldu.
FINDIK ALIM FİYATLARI 2021 AÇIKLANDI
İTALYAN FİRMASI AÇIKLAMIŞ OLSAYDI BELKİ 30 TL AÇIKLAMAK ZORUNDA KALACAKTI
İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahvesi, açıklanan fındık fiyatına tepki göstererek, "İtalyan firması açıklamış olsaydı belki 30 TL açıklamak zorunda kalacaktı" dedi. Açıklanan fiyatın maliyetlerin bile altında kaldığına dikkat çeken Kahveci, "Geçen yıl fındık fiyatı 22.5 TL idi. Artış oranı yüzde 20 oldu. Fındık ve bölge insanı için üzücü bir tablo. Biz 35 TL olmalı derken bir hesaplama yapmıştık" tepkisinde bulundu.
DOLAR BAZINDA FİYATLAR 3 DOLAR SEVİYELERİNE DÜŞTÜ
Kahveci, açıklanan rakamın üreticinin aleyhine olduğunu göstermek için dolar bazında örnek vererek, geçmişte fındık fiyatlarının dolar bazında 5.5 ile 6 dolarlara kadar çıktığını ancak son açıklanan alım fiyatları ile 3.12 dolar seviyesine kadar düştüğünü belirtti.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2021, 13:30
Bugun ugur dundarin baba pakdemirli ile ilgili yazisini okudum kibri yuzunden guzelim uzum baglarini nasil havaalanini yaptigini yazmis ayi kibir oglundada var bunlarin vatanla milletle alakasi yok zaten sectigi ve sabikali olan danismanlarindan ne oldugu belli arkasinda kim varsa pakdemirlinin ortaya cikmasi lazim