Çiftçilik yönetim uzmanı ve yem bitkisi yetiştiricisi Eşref Şekerli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ESK'nın karkas kesim fiyatlarını güncellememesine tepki gösterdi. Şekerli, yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle:

SERBEST PİYASADA KARKAS KESİM FİYATLARI 70 LİRAYA ÇIKTI

Piyasa regülasyon görevi olan Et ve Süt Kurumu'nun sektör ile alakalı yaklaşımları güncel olmaktan uzak. Serbest piyasada dana karkas 60 TL ile 65 TL arasında alıcı bulurken hatta bazı bölgelerde 70 TL sınırına dayanmış iken halen internet sitesinde yerli erkek danayı 50 TL’den alacağını taahhüt ediyor, İthal hayvanî ise 48 TL’den. Et ve Süt Kurumu internet sitesinden hayvan alım fiyat listesi bölümüne girip bakabilirsiniz. 

11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı! 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı!

EŞREF ŞEKERLİ 

NE ZAMAN REVİZE ETMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Edindiğim bilgilere göre Et ve Süt Kurumu’nun stoklarında 3000 ton yahut 4000 ton civarında mal kalmış durumda. Bu son beş yılın en düşük stok kapasitesi olarak düşünülebilir. Eskiden ihtiyacını yurtdışından tamamlıyordu. Dövizdeki artış ve yurtdışındaki hayvan fiyatlarının artışı ile birlikte artık yurtdışından temin etme ihtimalinin olmadığını görüyorum. Bugün en düşük fiyatla Polonya’dan getirebilir Polonya’daki en düşük fiyatlar ise 4.20 Euro seviyelerinde. Nakliyesi ile birlikte 4,5 Euro ya mal  olur. Buda aşağı yukarı 70 TL demektir. İç piyasadan 65 TL’ye almayıp da Avrupa’dan 70 TL’ye alırsa onunda hesabını artık kendisi versin bu millete. 

Ayrıca Et ve Süt Kurumu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tedarik taahhüdü var. Şimdiden tedbir almaz ise kesecek mal bulamayacak. Şimdiden internet sitesi üzerinden yayınladığı fiyat alım tarifesini güncellemesi gerekiyor. Ve bir an önce stoklarını ihtiyaç duyduğu seviyeye getirmesi gerekiyor. Bunu yaparak iç piyasadaki regülasyon görevini tamamlamış olur ve taahhütlerini yerine getirme fırsatı bulur.