Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Bakanlığı döneminde Fransa'dan aldığı şövalye nişanıyla ilgili olarak son günlerde sosyal medya ve bazı miting meydanlarında gündeme gelen iddialar üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Eker, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bir kez daha duyuru yapmayı uygun bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Fransa'nın Dönem Başkanlığını yürüttüğü G20 toplantıları kapsamında, 23 Haziran 2011 tarihinde Paris'te, G20 Tarım Bakanları toplantısı da yapılmıştır. Bu toplantıda, Bakanlığımın da önerileri doğrultusunda, G20 tarihinde ilk kez “tarım, açlık, gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar, gıda krizleri, ülkelerin arz ve talep dengelerinin tespit edilmesi ve sağlanması için bir sistem oluşturulması" gibi konular tartışılmıştır.

Toplantı sonucunda tarımsal üretim ve verimliliği artırmayı ve tarımsal piyasa bilgi paylaşımını ve şeffaflığı sağlamayı amaçlayan “Gıda Fiyatlarındaki Dalgalanmalar ile Mücadele ve Tarım Eylem Planı"nın onaylanmasına karar verilmiştir. Bu toplantıda alınan kararlar ve eylem planı dönemin G20 deklarasyon metnine de dahil edilmiştir.

Şahsımın ve Bakanlığımın ilgili bürokratlarının, söz konusu toplantıda alınan bu önemli kararlara ve özellikle eylem planının oluşturulmasına ilişkin katkıları nedeniyle, Dönem Başkanı ülke Fransa tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sıfatıyla şahsıma ve konuyla ilgili toplantılara katılan Bakanlığımın iki Bürokratına, bahsi geçen nişanın verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu konu ile ilgili Fransa Büyükelçiliği tarafından gönderilen resmi yazının tercümesi ektedir. Yazı içeriğinde nişanın hangi nedenle verildiği de açıklanmaktadır.

Görüleceği üzere söz konusu nişanın verilmesinin sebebi; Fransa tarımına katkı yapılmış olması veya Fransa'dan hayvan ithalatı yapılmış olması değil; dünyada tarımsal üretim ve verimliliğin geliştirilmesi, tarımsal piyasa bilgilerinin paylaşımı ve şeffaflığın sağlanması ve açlıkla mücadele amacıyla ilk kez hazırlanan “Gıda Fiyatlarındaki Dalgalanmalar ile Mücadele ve Tarım Eylem Planı"nın kabul edilerek onaylanması sürecine yaptığımız katkılardır.

Yukarıda izah ettiğim üzere, şahsıma yöneltilen iddialar tamamen gerçek dışı olup, hakkımda kasıtlı olarak ve gerçekleri çarpıtmak suretiyle bu konuda yalan beyan ve ithamlarda bulunan şahıslar hakkında her türlü yasal haklarımı saklı tuttuğumu ifade etmek isterim"

TARIMDANHABER