Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 2021'de yüzde 11, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9,1 büyüme kaydetti.

BÜTÜN SEKTÖR BÜYÜRKEN SADECE 3 SEKTÖR KÜÇÜLDÜ!

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 42,8 artarak 7 trilyon 209 milyar 40 milyon lira olarak gerçekleşti. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2021 yılında bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak, hizmet faaliyetleri toplam katma değeri yüzde 21,1, diğer hizmetler yüzde 20,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 20,2, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 17,3, sanayi yüzde 16,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 7 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,5 arttı. Söz konusu dönemde, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 9, tarım sektörü yüzde 2,2 ve inşaat sektörü ise yüzde 0,9 azaldı.

TARIM SEKTÖRÜ BU BÜYÜMENİN SAĞINDA VEYA SOLUNDA OLMASI GEREKİYORDU

İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, ülke ekonomisi toplamda yüzde 11 büyürken, tarım sektörünün yüzde 2.2 küçülmesinin, tarımda yaşanan ciddi sıkıntıyı ve daralmayı gözler önüne serdiğini belirtti. Normal ekonomilerde diğer sektörler büyürken tarım sektörünün de bu büyümenin sağında, solunda bir yerinde olması gerektiğini ifade eden Kahveci, ancak belli bir büyüme sağlanamadığı gibi küçülme yaşandığına dikkat çekerek, “tarımda bizim gördüğümüzden daha büyük bir sorun var demektir” diye konuştu.

Kahveci, “Büyümenin olabilmesi için yatırım, verimlilik, katma değer ve ihracat potansiyeli gerekli. Bunların hiçbiri olmazsa büyüyemezsiniz, tam aksine küçülürsünüz” değerlendirmesinde bulundu.