Türkiye’nin köklü şirketlerden Efor Grup bünyesindeki Efor Gübre'nin Samsun'da 36 dönüm alan üzerinde kurulacak üretim ve depolama tesislerinin temeli atıldı. 300 kişiye istihdam sağlayacak olan tesislerde 100 bin ton depolama ile yıllık 50 bin ton kapasiteli gübre üretimi yapılacak. Efor Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, "Bu yatırımımızla gübre ithalatını azaltarak, üreticilerimizin daha ucuza gübre almasını sağlayacağız" dedi.

İstanbul merkezli şirket olan ve Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde faaliyet yürüten Efor Grup yeni yatırımları ile tarım ve istihdama katkı sunmayı sürdürüyor. Efor Grup markası Efor Gübre için Samsun'un Tekkeköy ilçesinde iki limana yakın mesafede 20 dönümü kapalı, 16 dönümü açık alan olmak üzere 36 dönüm alanda kurulacak üretim ve depolama tesisleri için temel atma töreni düzenlendi. Törene, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Efor Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, Akkuş Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Rize Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Muhammet Akkuş, Efor Gübre Genel Müdürü Erhan Günal, Akcity Genel Müdürü Doğan Türk ile çok sayıda davetli katıldı.  

TOGAR: GENÇ İŞADAMLARINI AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYDUK

Törende konuşan Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, genç ve heyecanlı işadamlarını ilçelerinde ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek, "Etrafımızın ateş çemberi olduğu bir dünyada bugün tarımın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Böyle bir yatırım için bu ilçeyi tercih eden, bugün de burada hem yerli hem yabancı işadamlarını ağırlamamıza vesile olan iş insanı İbrahim Akkuş’a ve yönetim kurulu üyelerine şahsım ve şehrim adına teşekkür ediyorum. Tesislerin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

AKKUŞ: GÜBREDE İTHALATI AZALTMAK İÇİN TESİS KURUYORUZ

Efor Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş da törende yaptığı konuşmada lojistik ve sanayinin merkezi olan Samsun'un Karadeniz'in gözde kenti olduğunu söyledi. Bu kentte olmaktan dolayı gurur duyduklarını kaydeden Akkuş, şöyle konuştu:

"Sağ olsun Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar ile başlatmış olduğumuz ruhsat çalışmalarını tamamladık. Temelini attığımız yer Efor Gübre’nin, gübre üretim tesisi olacak. Aynı zamanda depolama ve üzerindeki çatı üstü Güneş Enerji Sistemi (GES) faaliyetleri olmak üzere kombine bir tesis kuracağız. Ülkemiz gübrede ithalata bağlı bir ülke. O yüzden ithalatı azaltmak için bu yatırımı yapıyoruz. Tarım faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu anladığımız bir dönemde çok da manidar bir yatırım oldu. Burada yaklaşık 20 dönüm kapalı alan, 16 dönümü ise açık bir hangarla inşaat alanı olacak. Tesis enerjisini çatılarda kuracağımız sistemlerde sayesinde kendisi üretecek. Burayı 240 günde tamamlamayı planlıyoruz. Bittiğinde 300 kişiye istihdam sağlayacağız"

'DAHA UYGUN FİYATA GÜBRE ÜRETİMİ YAPILACAK'

Tesisin Samsun'daki 2 limana oldukça yakın olmasının yatırım için büyük avantaj olduğunu ifade eden Akkuş, "Maalesef üzülerek Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da büyük çaba harcadığı barış görüşmelerinin en kısa sürede olumlu sonuçlanmasını arzuluyoruz. Böylesi bir dönemde ithalata karşı tedbirlerimizi almak için çaba sarf ediyoruz. Rus yatırımcıları da buraya almayı hedefliyoruz. Onlarda bugün aramızda. Türkiye'nin gübre tüketimi yaklaşık 6 milyon tona kadar çıkıyor. Burada yapacak olduğumuz yatırımla bunun belli bir seviyedeki ithalatını azaltacak. Daha önemlisi biz burada çayda kullanılan 25-5-10 gübresini üretmeyi planlıyoruz. Bizim bu bölgemizde diğer bölgelere göre hemen hemen yüzde 30-40 daha uygun üretim yapmayı planlıyoruz. Çünkü yurtdışından gelen ürün ithal geliyor, bunun içerinde belli bir navlon var, belli bir nakliye var, belli bir gemi maliyeti var. Şu dönemde daha da pahalandı maliyetler. Bu maliyetleri sadece bölgemiz görüyor. Ama bu yatırım sayesinde bu maliyetler olmayacak. Üreticilerimizin daha ucuza gübre almasını sağlayacağız" dedi.

GÜNAL: TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAYIZ

Efor Gübre Genel Müdürü Erhan Günal da markalarının Türkiye'nin dört bir yanında faaliyet gösterdiğini belirterek, "Özellikle Samsun ve İskenderun lokasyonlarını ana merkez olarak seçtik. İlk yatırımımızı da Karadeniz Bölgesi’nde Samsun'a yapıyoruz. Burada yaklaşık anlık olarak 100 bin ton kapasiteli depolama tesislerimiz olacak. Hemen hemen yarısı antrepo özelliğini taşıyacak ki özellikle Rusya'dan ve Orta Asya Cumhuriyetlerinden buraya ciddi anlamda lojistik olarak altyapı sağlayacağını düşünüyoruz. Yine 50 bin tonluk yıllık kapasiteli bir gübre üretimi planlıyoruz. Özelikle gübrede dışa bağımlılığı ve fiyat istikrarını Türkiye'de yakalayabilmek ve buna katkıda bulunabilmek için özellikle önemli bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. İnatla bu yatırımı yapmaya çalıştık. Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar’a da desteklerinden dolayı teşekkür ederim" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından yapılan dua ile birlikte Efor Gübre üretim ve depolama tesislerinin temelini atıldı.