Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı Mayıs ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Kuşaçması Köyü'nde mera açılış töreni düzenlendi

Mera Islah ve Amenajman Projesi tamamlanan İlimiz Merkez İlçe Kuşaçması Köyü'nde mera açılış töreni düzenlendi.

Yem Bitkileri hasat kontrollerine devam edildi

Başta fiğ olmak üzere yem şalgamı, italyan çimi ve yonca ürünlerinin hasat kontrolleri yapıldı.

Örtüaltı Entegre Mücadele kapsamında seralar incelendi

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edildi.

Gece eğitimlerine devam edildi

Bitki sağlığı ve bitkisel üretim konularında düzenlenen gece eğitimleri ile çiftçiler bilgilendirilmeye devam ediliyor. Merkez İlçe Eminaçma ve Düverdüzü köylerinde 42 çiftçiye; Fındık külleme hastalığı, fındık kurdu, fındık yeşil kokarcası, Amerikan beyaz kelebeği zararlısı, fındık yetiştiriciliği, organik ve iyi tarım konularında eğitim verildi.

Fındık külleme hastalığı ile mücadele başladı

Fındık külleme hastalığı ile mücadele kapsamında, fındık bahçesinde uygulamalı ilaçlama yapıldı. Ayrıca tüm ilçelerimizde 138 üreticiye, 344 liflet dağıtımı yapıldı.

Survey çalışmaları yapıldı

Fındık bahçelerinde Mayıs böceği, Buğday tarlalarında da Süne zararlısı surveyi yapıldı.

Ot festivalinde çiftçiler bilgilendirildi

12-13-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen Düzce ot festivalinde açılan standımızı ziyaret eden misafirlere başta fındık külleme hastalığı olmak üzere Amerikan Beyaz Kelebeği, Fındık kurdu ve diğer hastalık ve zararlılar konusunda bilgiler verildi.

Hayvancılık Faaliyetleri

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2017 yılı Çiçek aşılama kampanyası kapsamında 165 köyde 23 bin 694 büyükbaş hayvana çiçek aşısı yapılmıştır. Ayrıca program kapsamında koruyucu olarak 4 köyde 170 adet buzağıya brusella, 148 köyde 3 bin 452 köpeğe kuduz, 2 köyde 100 adet büyükbaş hayvana şarbon, 1 köyde 52 adet sığıra şap aşışı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 60 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 4 bin 22 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 102 büyükbaş, 1 milyon 769 bin 910 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden Mayıs ayı içinde yurtdışına; 952 ton Tavukayağı ve 15 bin 680 kg peynir ihracatı yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 384 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 102 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Nisan ayı içinde; 3 adet su ürünü işletmesi, 50 adet su ürünleri satış noktası denetlenmiş ve alıcı ortam izleme programı kapsamında 10 noktadan su numunesi alınmıştır.

Akçakoca İlçe Müdürlüğünce Su Ürünleri Kanununa muhalefetten dolayı 3 kişiye toplam 3 bin 465 TL İdari Para Cezası kesilmiş olup 22 kg. ürüne el konulmuştur.

Müdürlüğümüzce, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 24 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi 6 kişiye de Gerçek Kişi Ruhsat Tezkeresi verilmiştir.

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

472 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir

Mayıs ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 455, yem satışı yapan işyerlerinde 17 olmak üzere toplam 472 adet denetim yapılmıştır.

Mayıs ayı içerisinde 17 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 41 bin 706 TL idari para cezası uygulanmıştır

Alo Gıda 174 hattına gelen 16 şikâyet incelenmiş olup, şikayetlerden biri olumsuz, diğerleri olumlu sonuçlanmıştır. Ayrıca gıda mevzuatına aykırılık nedeniyle; 17 gıda işletmesine 41 bin 706 TL idari para cezası uygulanmıştır.

123 adet gıda numunesi alınmıştır

Gıda İhracatı için 82, izleme vb. programlar için 41 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerinin 14 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

Bin 607 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Mayıs ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen Bin 607 ton iç fındık için 82; ihraç edilen 941 ton diğer gıda maddeleri için 28; olmak üzere toplam 110 adet sertifika düzenlenmiştir.

Gıda işletmelerine 63 adet kayıt belgesi verilmiştir

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 63 'üne işletme kayıt belgesi verilmiştir.

İlgili esnafın başvuruları üzerine 25 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir.

21-27 Mayıs tarihleri arasında Süt Haftası kutlanmıştır

İlimiz Merkez ve İlçelerdeki 8 adet okulda 850 öğrenci ve 90 öğretmen ve veliye verilen eğitimlerde “Süt ve Süt Ürünlerinin Beslenmedeki Yeri ve Önemi" anlatılmıştır.

Berat Kandilinde süt ve lokum dağıtımı yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Berat Kandili nedeniyle Türkiye genelinde gerçekleştirmiş olduğu süt dağıtımı, Müdürlüğümüz tarafından İlimiz Düzce'de de gerçekleştirildi.

Düzce Merkez Cedidiye Cami önünde kurulan stant da camiden çıkan cemaate 2 bin adet süt ve 2 bin adet lokum dağıtıldı.

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

% 50 hibe destekli projeler;

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 11. Etap kapsamında toplamda toplam hibe tutarı 6 milyon 598 bin 231 TL olan 14 yatırımcı ile hibe sözleşme imzalanmıştır. Bunların 3'ü teknoloji yenileme ve kapasite artırımı, 3'ü çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi,1'i çelik silo, 4'ü kırsal turizm, 2'i büyük baş ahır yapımı ve 1'i manda yetiştiriciliği projesidir.

Genç çiftçiler hibe desteği

Genç çiftçi projesi kapsamında Merkez ve ilçeler dahil olmak üzere toplam 863 başvuru yapılmış olup, yapılan değerlendirme sonucunda 198 adet genç çiftçimiz hibe almaya hak kazanmış ve bu proje kapsamında 5 milyon 940 bin TL hibe ödemesi yapılacaktır.

Kooperatif ve Üretici Birliği işlemleri

4 Kooperatif ve 1Yetiştirici Birliğinin Olağan Genel Kurul toplantısı yapılmıştır.

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

Mayıs ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 48 adet satış, 2 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliği işlemi, 1 adet elektrik aboneliği, 3 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır. Ayrıca, tarımsal kaynaklı kirliliğin kontrolü ve önlenmesi çalışmaları kapsamında il genelinde 14 farklı noktadan su numunesi alınmıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri ile ilgili işler

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında oluşturulan İl Teknik Komitesi 2017 yılı 1. Olağan Toplantısı gerçekleştirdi

Hasar Tespit İşlemleri

İlimizde 8 Mayıs 2017 tarihinde meydana gelen dolu ve fırtına sebebiyle İlimiz Merkez ve İlçelerinde ön tespit çalışmaları yapılmış ve yapılan tespit çalışmalarında; İl genelinde toplam 24 köyde, 7 bin 900 dekar fındık ve meyve üretim alanlarında, 300 adet arı kovanında ve 30 adet ahır ve samanlıkta zarar meydana geldiği tespit edilmiştir. Konu ile ilgili Afet Bilgi Raporu bakanlığa gönderilmiştir.

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi Hazırlandı

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde ilimizde 2018 yılında uygulanması planlanan “Düzce İli İki Yeni Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench.) Çeşidi ile Tanışıyor Projesi" hazırlanarak bakanlığa gönderildi.

Tarımsal Maliyet İşlemleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine gönderilmiştir.

Çiftçi Kursları

2017 yılı Mayıs ayı içerisinde Merkez Boğaziçi Beldesinde 67 kişinin katıldığı “Arı Yetiştiriciliği" konusunda çiftçi kursu düzenlendi.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor

"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Projesi kapsamında, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliğinde İlimizde 2018 yılında uygulanması planlanan "Yeni Brokoli Çeşidi Yenilikçi Kadınlar İle Yaygınlaşıyor" Projesi hazırlandı.

2. Yerel Tohum Buluşması

Karadeniz bölgesi illerinin katıldığı "2. Yerel Tohum Buluşması" etkinliği 18 Mayıs 2017 tarihinde Samsun ilinde düzenlendi. 18 ilin katıldığı"2. Yerel Tohum Buluşması"na İlimizden 27 genç çiftçimizle birlikte katılım sağlanmıştır.

Etkinlikte Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak açılan standımızda İlimize ait yerel tohumlar, fidanlar ve yöresel ürünler sergilenerek ziyaret eden katılımcılara ilimiz ve yetiştirilen ürünleri hakkında bilgiler verildi ayrıca ilimizin yöresel lezzetleri ikram edildi.

Cumayeri İlçesindeki kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı

Bakanlığımızın Halk Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) işbirliğiyle Cumayeri İlçesi Ören Köyü'nde açılan "Meyve Bahçelerinde Gübreleme" konulu kursta eğitim gören kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Staj

2017 yılı yaz stajları kapsamında 31 öğrencinin staj başvurusu kabul edilmiştir.

Tarımsal İşletme Ziyaretleri (TİD)

TİD çalışmaları kapsamında Mayıs ayı içerisinde; Merkez İlçede 594, Akçakoca'da 68, Cumayeri'nde 133, Çilimli'de 86 ve Gümüşova'da 320 adet olmak üzere, il genelinde toplam Bin 201 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri Mayıs ayı itibariyle T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

TARIMDAN HABER