Bakan Çelik, tarla domatesinin kısa bir süre sonra devreye gireceğini ve iç piyasada da fiyatların hızla düşeceğini bildirdi. Rus pazarına şu anda üçüncü ülkeler üzerinden Türkiye'nin ürettiği domateslerin gittiğini ifade eden Çelik, "Bunu Rusya da biliyor ve söylüyorlar zaten. Fakat kendi üretim mekanizmalarını kurmaya çalışıyorlar. 'Biz birkaç yıl kendi üretimimizi deneyeceğiz' diyor. Ama bir taraftan da üçüncü ülke- lerden bizim domatesimizi almaya devam ediyorlar" diye konuştu.

Ortadoğu'dan Yoğun Talep Var!

Türkiye'nin elinde domates kalmayacağına dikkat çeken Çelik, "Ortadoğu'da yoğun bir şekilde talep artışı var. Üçüncü ülkelerinde de çok fazla, 10 misli, yüz misli, bin misli artan ülkeler var. Kriz yaşanmayacak. Tarla domatesine doğru geçiyoruz. Bir aylık dönem sıkıntılır. Bir taraftan ihracat, bir taraftan iç tüketim... Tarlaya doğru geçerken kısa süreli bir şey bu. Tarla devreye girince bu durum azalacak" ifadesini kullandı.

'Böyle Giderse Üretim Çok İyi Olacak'

Bu sene iklim koşullarının çok elverişli olduğunu söyleyen Çelik, böyle devam etmesi halinde üretiminin çok iyi olacağını belirterek, "Geçtiğimiz yıl felaket kuraklık vardı. Üretici 71 ilde kuraklığın getirdiği sorunlar ile karşı karşıya kaldı. Ama bu yıl çok iyi geçti, inşallah böyle gider. Böyle giderse verim ve üretim çok iyi olacak. Bu durumda da fiyatlar düşük olacak ve üretici 'ürünümüz para etmiyor' diyecek. Dengeyi tam tutturmak için milli tarım son derece önemli" diye konuştu.

Tarımdan Haber