Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzel, Bismil İlçesi Üçtepe Mahallesi’nde Bismil Pamuk Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen Pamuk Hasadı Günü'ne katıldı.  Güzeloğlu'na Bismil Kaymakamlığına vekâlet eden Çınar Kaymakamı Selami Kaya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, Bismil Tarım ve Orman İlçe Müdürü Remzi Çekiç ve teknik personeller, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği üyeleri ile vatandaşlar eşlik etti.

Diyarbakır 2023 tarihi itibariyle 1 milyon dekar alanda pamuk üretecek

Katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştiren Vali Güzeloğlu, “Bugün Bismil’in Üçtepe Köyünde üreticilerimiz ile birlikte 2019 yılı pamuk hasadının başlama törenindeyiz. Öncelikle bu yıl başlayan ve başlayacak olan pamuk hasadımızın bereketli olmasını diliyorum. Rabbim bütün çiftçilerimize emeklerinin karşılığında bol bereketli ve hayırlı ürünler ve kazançlar nasip eylesin. Dünyanın sayılı pamuk üreticilerinden olan ülkemizde üretim sıralamasında Diyarbakır’ımız 4. sırada yer alıyor ve kalite açısından da çok kaliteli bir pamuk üretimini gerçekleştiren iller arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl 560 bin ton civarında olan pamuk üretimimizi bu yıl 630 bin 650 bin ton civarında bekliyoruz. Yani yaklaşık 80, 90 bin ton artış gerçekleştirdik. Üretim alanı açısından baktığımız zaman Diyarbakır, her geçen gün üretimini arttıran ve buna bağlı olarak pamuk üretiminde iddialı hale gelen bir ilimiz. Devam eden GAP Projesi’nin sulamaya açacağı alanlar ve özellikle Silvan Projemizin hayata geçmesi ile Diyarbakır 2023 tarihi itibariyle 1 milyon dekar alanda pamuk üretecek ve İnşallah 500 bin ton civarında da kütlü pamuk bu üretim alanında elde etmiş olacak.” dedi.

Diyarbakır'da, tekstil alanında bütün altyapı yatırım ve girişimlerini de başlattık

Konuşmasının devamında“Diyarbakır, pamuğa dayalı üretimin merkezi olmanın yanı sıra pamuğun sanayi alanında kullanılmasıyla tekstil merkezi bir kent yolunda ilerlemektedir. Çünkü pamuk sadece tekstilin ana hammaddesi olan pamuğun yanında pamuğun çekirdeği dediğimiz çiğitiyle yağ sanayisinde ve küspesi ile de yem sanayinde çok önemli bir girdidir.

Bu açıdan baktığımız zaman Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı kimliğimizle üretim alanı 2023'te bu boyutta 1 milyon dekara ulaşacak ve 500 bin ton üretimi gerçekleştirecek Diyarbakır'da, tekstil altyapısının üretim alanlarına Organize Sanayi Bölgelerinin ve buna bağlı olarak diğer bütün altyapı yatırım ve girişimlerini de başlattık.

Göreve geldiğimizden sonra hayata geçirdiğimiz ve bugün inşaatları çok hızlı devam eden Tekstil kent ve yine bunun yanı sıra Diyarbakır’da kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz İkinci Organize Sanayi Bölgesi ve buna bağlı olarak Bismil merkezli çalışmalarını başlattığımız özellikle biraz önce anlattığım tarım, tarıma dayalı sanayi ve tekstil üretim merkezi olacak Organize Sanayi Bölgesi yatırımları çok büyük bir talep ile karşılaştı. Şu anda hem ilimizden hem de Türkiye'den çok büyük yatırım talepleri alıyoruz. İnşallah üretimin artışı ile birlikte Diyarbakır sadece pamuk üreten değil buna bağlı tekstil sanayinin pamuğun fiyatının belirlendiği bütün alt başlıkları ile istihdam dâhil bütün alanlarda Türkiye'nin taşıyıcı ve dünya çapında bir üretim merkezi olacaktır. 

Pamuk üretiminde Diyarbakır'ın marka bir kent haline dönüşmesi için çaba sergilendiğini belirten Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler pamuk tarlasını gezdi. Vali Güzeloğlu,  biçerdöver koltuğuna geçerek tarlada pamuk hasadı yaptı, çiftçilere bereketli bir hasat sezonu diledi. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, daha sonra çiftçiler ve vatandaşlarla bir araya gelerek istek ve taleplerini dinledi.