Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Devlet Denetleme Kurulu, düğmeye bastı ve ilk olarak 3.5 yıldır hukuksuz bir şekilde yönetilen Tarım Kredi Kooperatiflerinin kapısını çaldı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım sektöründeki bütün kooperatif, birlik ve iştirakleri denetleme yetkisi verilen Devlet Denetleme Kurulu, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde denetim sürecini başlattı. Devlet Denetleme Kurulu’ndan 5 kişilik müfettiş ekibi bugün Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine gelerek, çalışmalarına başladı. 

HUKUKSUZ GENEL MÜDÜRÜN TALİMATI İLE MÜFETTİŞLERE 5 TANE PASSAT AYARLANDI! 

Devlet Denetleme Kurulu’ndan denetim ekibi gelerek çalışmalarına başlarken, Tarım Kredi Kooperatiflerini hukuksuz Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın dün Genel Müdür yardımcıları ve daire başkanları ile bir toplantı yaptığı ve toplantıda Devlet Denetleme Kurulundan gelecek müfettişler için 5 tane Passat ayarlanması talimatı verdiği öğrenildi. Buna göre, kurumda kiralık 5 tane Passat araç müfettişlere makam arabası olarak ayarlanırken, müfettişlerin kendilerine ayarlanan bu makam araçlarını kabul edip etmeyecekleri ise bilinmiyor. 

POYRAZ HUKUKSUZLUĞUN ÜSTÜNÜ ÖRTMEK İÇİN ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINI BİLE YANILTMAYA ÇALIŞTI

Devlet Denetleme Kurulu’nun ilk denetim çalışmasını Tarım Kredi Kooperatiflerinden başlatması dikkat çekerken, Fahrettin Poyraz’ın bu süreçten ciddi kaygılı olduğu kaydediliyor. Bilindiği üzere Fahrettin Poyraz, bu görevine hukuksuz bir şekilde atanırken, bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için 2019 yılında İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde Genel Müdür Yardımcıları hariç sadece Poyraz’a özel yönetmelik değişikliği yaptırıldığı ortaya çıkmıştı. Ancak bu yönetmelik değişikliği geriye doğru işlemediği için Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu 3.5 yıldır hukuksuz bir şekilde yönetilmeye devam ediyor. Fahrettin Poyraz’ın hukuksuz atamanın üstünü örtmek için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığını bile yanıltarak, yönetmelik değişikliğinin Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları ile birlikte yapıldığını göstermeye çalışması dikkat çekmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Kredi Kooperatiflerindeki bu hukuksuzluğa 3.5 yıldır göz yumarken, Devlet Denetleme Kurulu’ndan gelen müfettişlerin bu konuda yapacağı soruşturma ve inceleme büyük önem taşıyor. 

GİRDİ FİYATLARI FIRLADI AMA ÇİFTÇİNİN KULLLANDIĞI KREDİ YERİNDE SAYDI

Diğer yandan Tarım Kredinin kaynaklarının nerelerde kullanıldığı da büyük önem taşırken, Fahrettin Poyraz’ın genel müdürlük yaptığı 3 yıllık dönemde girdi fiyatlarında büyük artışlar olmasına rağmen çiftçiye kullandırılan kredi miktarının 8 milyar lirada sabit kalması, çiftçi kuruluşunda kaynakların nerelerde kullanıldığı sorusunu gündeme getiriyor. 

HUKUKSUZ GENEL MÜDÜR RAZİ’DEN ALDIĞI AYLIK 7 BİN EURO HUZUR HAKKI ÜCRETİNİ KAMUOYUNDAN SAKLAMIŞTI! 

Yüksek maaş ve farklı iştiraklerden aldığı huzur hakkı ücretleri ile gündeme gelen Fahrettin Poyraz, kamuoyuna yaptığı açıklamada sadece Gübretaş’tan huzur hakkı ücreti aldığını başka hiçbir iştirakten huzur hakkı ücretini almadığını açıklamıştı. Ancak bu açıklamaya rağmen Poyraz’ın Sosyal Yardımlaşma Vakfından aylık 12 bin lira ve Gübretaş’ın İran’da yüzde 48 ortağı olduğu RAZİ’den ise aylık 7 bin Euro huzur hakkı ücreti aldığı ortaya çıkmıştı.  

ÖNCELİKLİ OLARAK TÜRKŞEKER, KONYA ŞEKER VE KAYSERİ ŞEKER DE DENETLENECEK 

Alınan bilgilere göre, Devlet Denetleme Kurulu’nun Tarım Kredi Kooperatifleri ile birlikte Türkşeker, Konya Şeker ve Kayseri Şeker’i de öncelikli olarak denetim çalışması kapsamına alacağı ifade ediliyor. 

MİLLİ GAZETE’NİN HABERLERİ DEVLETTE KARŞILIK BULDU 

Milli Gazete’nin yıllardır tarım sektöründe çiftçiye ait birlik ve kooperatiflerdeki denetimsizliklere yönelik yaptığı haberleri devlette karşılık bularak, Tarım Kredi Kooperatifleri, PANKOBİRLİK, tarım satış kooperatifleri başta olmak üzere bütün üretici ve ıslah birliklerinin devlet denetimi kapsamına alınması sektörde olumlu karşılanmıştı.