Pamukkale Richmond Otel’ de yapılan panele İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz ERKAYA, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, STK temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İl Müdürümüz Yılmaz ERKAYA; İl Müdürlüğümüzce 1992 yılında demonstrasyon çalışmaları ile başlayan ve her geçen yıl yaygınlaşan kekik 2019 yılı itibariyle 145 bin dekar alandan 16 bin ton üretim kapasitesine ulaşmıştır. Kekik üretimi ile çiftçilerimiz 125 milyon TL gelir elde etmişlerdir. Bu ürünü işleyip değerlendiren ve ihraç eden kekik sektörü de yıllık ortalama 60 milyon $ civarında ihracat yapmaktadır. Dış ticarete konu olan kekiğin % 75’i Denizli’den sağlanmaktadır. Dolayısıyla dünya kekik üretiminde Denizli çok önemli bir merkezdir. Bundan dolayı yürüttüğümüz projeler ile sektörü geliştirmeye çalışıyoruz. Bu panel ile sektörün sorunlarını tartışıp çözüm önerileri geliştirmeye çalışacağız dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin ŞENTÜRK tarafından Denizli’de Kekik Sektörünün Durumu, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK Kekik Tarımında Yabancı Ot Mücadelesi ve Pyrolizidine Alkaloidleri (PA), Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan ÖRNEK Kekikte Pestisit Kalıntıları konularında sunum yaptılar.

Yapılan sunumların ardından katılımcılar tarafından yöneltilen sorular cevaplandırıldı.

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu’nun yaptığı kapanış konuşmasında Denizli’de yoğun bir katılım ile son derece verimli bir panel gerçekleştirdiklerini, bu tür etkinliklere devam edeceklerini belirterek işbirliği için İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür etmesi ile panel sona erdi.