Hükümetten müteahhitlere kovid-19 desteği geldi. Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'ya Kovid-19 salgını mücbir sebep kabul ederek, 2 yıl ek işletme süresi verdi. Kira ödemelerini de faiziyle birlikte 2024 yılına kadar ertelediğini duyurdu.

KİRALAR ERTELENDİ

Kira desteği kapsamında olanların Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa konsorsiyumunun şirketleri olması dikkat çekti.  İGA'ya 2020 için verilen 333,8 milyon Euro yolcu gelir garanti ücretinin eksik kalan kısmının sağlanan destekler sonrası bu yıl ödenmeyeceği öğrenildi. Gelecek yıllardaki garanti ücretleri üzerinde mahsuplaşma yapılacağı kaydedildi. İhale kriterine göre yolcu başına dış hat 20 Euro, transit 5 Euro ve iç hat ise 3 Euro olarak alınan servis ücretlerinin, bu rakamın altına kalan kısmı ihale şartnamesi gereği DHMİ tarafından tamamlanması gerekiyor. İstanbul Havalimanı, Kovid-19 sebebiyle yolcu kaybı yaşayarak 2020'de 23,4 milyon yolcuya hizmet verdiği ve yaklaşık 190 milyon Euro yolcu servis geliri elde ettiği tahmin ediliyor.

İŞLETMECİLERE 2 YIL EK SÜRE

TAV Havalimanları Holding de daha önce yaptığı açıklamada işletmesini yaptığı Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya, İzmir ve Milas-Bodrum havalimanları için işletme süresinde ikişer yıllık uzatma ve kira ödemelerinin de 2024'e ertelendiğini açıklamıştı.

ÇİFTÇİLER DE AYLARDIR BORÇLARININ YAPILANDIRILMASINI BEKLİYOR

Tarım Kredi ve banka mağduru çiftiler de aylardır borçlarının yapılandırılmasını bekliyor. Yapılandırılma yapılmadığı için çiftçinin traktör ve tarım aletleri haczedilirken, gelen tepkiler üzerine haciz işlemleri Mart ayına kadar durdurulmuştu. Bu süre içinde borçlarının yapılandırılmasını beklese de geçen süre içinde konuyla ilgili olarak resmi bir açıklamanın yapılmaması çiftçiyi tedirgin ediyor.