Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB), 9. Olağan genel kurulunu 13 Temmuz’da yapma kararı aldı. Bazı birlik başkanları, Merkez Birliğinin birçok il birliklerinin seçimlerini yapmadan baskın bir seçim kararı alındığı gerekçesiyle seçimlerin iptaliyle ilgili Bakanlığa itiraz ederken, diğer taraftan mevcut genel başkan Kamil Özcan ile karşısına liste çıkarmaya hazırlanan Tokat Birlik Başkanı İlhan Köten seçim çalışmalarına başladılar. 

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu’nun yasal görev süresi 16 Ağustos’ta doluyor. Bundan dolayı Merkez Birliği 13 Temmuz’da seçimli genel kurul kararı aldı. Ancak bu karar bazı birlik başkanlarının tepkisini çekti. Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Öztürk, pandemiden dolayı 40 tane birliğin seçimlerinin ertelendiğini ve bu birliklerin Temmuz sonuna kadar seçimlerini yapacaklarını belirterek, Merkez Birliğin il birlik seçimlerinin yapılmasını beklemeden ani bir kararla Temmuz ayında seçim kararı aldığını kaydetti.

SEÇİMLERİN İPTALİ İÇİN BAKANLIĞA İTİRAZ YAPILDI 

Merkez Birliği yönetim kurulunun yasal olarak görev süresinin Ağustos ayında dolmasına rağmen mevzuata göre Ekim ayına kadar bu sürenin uzatılabileceğine dikkat çeken Öztürk, ancak bu sürenin beklenmediğini dile getirdi. Öztürk, Merkez Birliğin Temmuz ayı için aldığı seçim kararının mevzuatlara aykırı ve insanların seçme seçilme hakkının elinden alındığı gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığına itiraz ettiklerini söyledi.

İNSANLARIN ÖNÜNE SANDIK KOYUYORUZ AMA BEĞENDİREMİYORUZ

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan ise baskın seçim iddialarını kabul etmeyerek, Ağustos ayı itibariyle yetki sürelerinin biteceğini ve bundan dolayı seçim kararı alındığını kaydetti. Sürenin Ekim ayına kadar uzatılabileceğini ancak pandemi yasaklarının tekrar gelmeyeceğinin bir garantisi bulunmadığını dile getiren Özcan, “Aldığımız seçim kararının hiç kimseye avantaj veya dezavantaj sağlama durumu yok. Biz insanların önüne sandık koyuyoruz ama beğendiremiyoruz. Mevzuatlarımıza göre Ocak ayından itibaren seçime gitme hakkımız var. Ağustos ayında normal süremiz dolacağı için seçime gidiyoruz. Kimseyi bekleme zorunluluğumuz yok” dedi. 

MEVCUT BAŞKANIN KARŞINA TOKAT BİRLİK BAŞKANI LİSTE ÇIKARACAK

Diğer taraftan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin seçimlerinde mevcut Genel Başkan Kamil Özcan tekrar aday olurken, karşısına Tokat ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten'in de liste çıkarması bekleniyor.