Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin 16 Kasım’da yaptığı seçimlerin yenilenmesi gündem geldi. Birliğin seçimlerinde, ilan edilen hazirun listesi ile kesinleşen hazirun listesinde 15-20 delegenin farklı olduğu ve bunun da seçim sonuçlarına doğrudan etki edeceği gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığına itirazlar yapılırken, bu itirazlar sonucunda Bakanlığın hukuk müşavirliği ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün geniş kapsamlı bir inceleme yaptığı ortaya çıktı. Hukuki inceleme sonucunda bir hukuksuzluğun tespit edilmesi durumunda Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin 16 Kasım’da yaptığı Genel Kurul’un, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin seçimlerinin yenilenmesi gündeme gelecek. 

KAMİL ÖZCAN: HAZİRUN LİSTESİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ İLLERİN TALEPLERİNE GÖRE YAPTIK HEPSİ BELGELİ!

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, www.tarimdanhaber.com’a yaptığı değerlendirmede ilan edilen hazirun listesindeki delege değişikliklerinin illerden gelen talebe göre yapıldığını belirterek, yapılan değişikliklerin de Genel Kurul’da Bakanlık temsilcilerine bildirildiğini kaydetti. Özcan, “Seçimlerde oy kullanacak delegeleri askıya çıktık ve bunu da illere bildirdik. Ancak askıda olan isimlerde bazı değişiklikler oldu. Bu değişiklikler de illerden gelen taleplere göre oldu. Şöyle ki; örneğin, askıya çıktığımız listede bulunan delege vefat etmiş ve o il de bunu bildirerek yerine yedekteki delegenin yazılmasını talep etmiş. Bunlar da belgeli. Burada seçim sonuçlarına doğrudan etki edecek bir hukuksuzluk bulunmuyor” dedi. 

BAKANLIĞA YAPILAN İTİRAZLARDA ŞU İFADELER DİKKAT ÇEKTİ

Tarım ve Orman Bakanlığına yapılan itirazlarda ise, Merkez Birliğinin Genel Kuruluna katılacak delegeleri gösteren hazirun listesinin, Merkez Birliğinin internet sitesinde yayınlanarak kesinleştiği belirtilerek, “Ancak genel kurulda kesinleşen ve Merkez Birliğinin sitesinde yayınlanarak ilan edilen hazirun listesinde olmadığı halde oy kullanan delegeler, genel kurulda yapılan Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu seçimlerinin sonuçlarına doğrudan etki etmiştir” denildi. 

Yine yapılan itirazlarda, genel kurulda beyaz liste ile sarı listenin aldığı seçim sonuçlarına da dikkat çekilerek, şu ifadeler yer aldı: “Beyaz liste 175, sarı liste 188 oy almıştır. Kazanan sarı liste ile en yakın oy alan beyaz liste arasında 13 oy fark vardır. Hazirun listesinde olmadığı halde oy kullanan 15-20 delege, Genel Kurul da yapılan Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu seçimlerinin sonuçlarına doğrudan etki etmiştir” 

HUKUKÇULAR ANA SÖZLEŞMENİN 27'NCİ MADDESİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Hukukçulardan alınan bilgilere göre, Merkez Birliğinin illerden gelen değişikliklere göre değişen hazirun listesinin ilan edilmediği ve burada büyük bir usul hatasının yapıldığı kaydediliyor. Bu konuda Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Anasözleşmesinin 27’nci maddesinde açık hüküm bulduğu belirtilerek, “Toplantı tarihinden en az otuz gün önceden başlamak üzere toplantı sonuçlanana kadar toplantı ilanı, gündem ve hazır bulunanlar listesi Merkez Birliği ilan panosunda, varsa şube ve irtibat bürolarında askıya çıkarılır ve Merkez Birliği internet adresinde yayınlanır’ Hükmü var. Merkez Birliği, illerden gelen talebe göre değiştirilen hazirun listesini Merkez Birliğinin internet sitesinde yayınlamamış, sadece bakanlık temsilcilerine vermiştir” değerlendirmesinde bulunuldu. Hukukçular, bu usul hatasından dolayı Genel Kurul’un yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin seçimlerinin yenilenmesinin gündeme gelebileceğinin altını çizdi. 

BAKANA KONUYLA İLGİLİ RAPOR SUNULACAK

Diğer yandan konuyla ilgili Bakanlık Hukuk Müşavirliği ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün incelemesini sürdürdüğü ve yapılan incelemenin tamamlanmasıyla birlikte Bakan Pakdemirli'ye rapor sunacakları kaydediliyor.