Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nde (TDSYMB) işler iyice kızışıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz yıl müfettiş raporlarını gerekçe göstererek, Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan ile birlikte yönetim kurulunun istifasını isterken, Merkez Birliği yönetimi ise müfettiş raporlarının işleme konulmasını beklemişti. Ancak aradan geçen süreye rağmen Bakanlık müfettiş raporlarını işleme koymazken, Merkez Birliği yönetimi de istifa etmemişti. Pandemi yasaklarının sona ermesiyle birlikte Merkez Birliği 13 Temmuz'da genel kurul kararı alırken, Merkez Birliğin bu kararı baskın seçim tepkisine neden olmuştu. Bazı birlikler seçimlerin ertelenmesi için Bakanlığa müracat ederken, Bakanlık da geçtiğimiz günlerde verdiği kararla, birliklerin seçimleri tamamlamadan Merkez Birliğinin seçimleri yapmasının mevzuatlara aykırı olduğunu belirterek, Genel Kurula talep edilen Bakanlık temsilcisin gönderilemeyeceğini açıklamıştı. Gelinen noktada TDSYMB'de işler kızışırken, bu sürecin nasıl sonuçlanacağı ise merak ediliyor. 

DAMIZLIK BİRLİĞİN SEÇİMLERİ ERTELENDİ 

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin seçimleri, Tarım ve Orman Bakanlığının müdahalesi ile ileri bir tarihe ertelendi. Merkez Birliği, 13 Temmuz’da seçim kararı alırken, Bakanlık bu seçimlerin mevzuatlara aykırı olduğunu belirterek, seçimler için talep edilen Bakanlık temsilcisinin gönderilmeyeceğini belirtmişti. Bakanlığın bu tavrı üzerine yönetim kurulunu toplayan TDSYMB, seçimlerin ileri bir tarihe ertelenmesine karar verdi. 

TDSYMB’nin yönetim kurulu toplantısı sonrası yazılı bir açıklama yapan Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Bakanlığın seçimlere temsilci göndermemek için ortaya koyduğu gerekçelere tepki göstererek, yasa, yönetmelik ve metinlerde Bakanlığın ortaya koyduğu gerekçelerle ilgili bir hüküm bulunmadığını kaydetti. 

BAKANLIĞIN GEREKÇELERİ TARTIŞMALI 

“Tarım ve Orman Bakanlığından Merkez Birliğimize gönderilen bir faks yazısı ile Merkez Birliğimizin 13 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleştireceği 9. Olağan Genel Kurul toplantısına, gerekçeleri oldukça tartışmalı bir biçimde “… olağan genel kurul toplantısı mevzuatın açık hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir” denilerek, Bakanlık temsilcisi görevlendirilemeyeceği ve Genel Kurul toplantımızın yeni seçilecek delegeler ile yapılmasının uygun olacağı bildirilmiştir” ifadelerine yer veren Özcan, şunları kaydetti: 

SEÇİMLER İLERİ BİR TARİHE ERTELENDİ 

“Yönetim Kurulumuz, Merkez Birliği Olağan Genel Kurul Toplantısının ve demokratik seçimle iş başına gelecek organların meşruiyetini sorgulatmamak ve yıpratılmasının önüne geçmek amacıyla, Bakanlığımızın yazılı talimatına istinaden Genel Kurul toplantısını ileriki bir tarihte gerçekleştirilmek üzere ertelenmiştir”