Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den umudunu kesti, bütün beklentiler Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kabine toplantısı sonrası çiftçiye müjde olarak açıkladığı gübre ve yem fiyatlarında indirim kararı acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Gübre fiyatlarından dolayı çiftçi aylardır büyük bir mağduriyet yaşarken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yaşanan bu mağduriyeti sadece seyretmekle yetindi. TÜİK rakamları, gübrede büyük vurgunu gözler önüne sermesine rağmen, gübre fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları karşısında hiçbir işlem yapmayan Bakanlık, hem çiftçiye hem de ülkenin tarımsal üretimine büyük bir darbe vurdu.

BÜTÜN UMUTLAR TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE BAĞLANDI!

Gübre lobisine karşı hiçbir işlem yapılamazken, piyasadaki fahiş fiyat artışlarının önüne Tarım Kredi Kooperatiflerinin hamleleri ile geçilmeye çalışılıyor. Ancak bir yıl içinde 5-6 kat artan gübre fiyatlarına yüzdelik indirimler de çiftçinin yaşadığı soruna bir çözüm olmuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kabine toplantısı sonrası çiftçiye müjde olarak gübre ve yem fiyatlarında yapılacak indirimleri açıkladı. Buna göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinin üre ve çay gübrelerinde yüzde 30 indirime gittiğini hatırlatan Erdoğan, buna ilaveten bugünden itibaren Can, Amonyum Sülfat ve Nitro-Power gübrelerinde de yüzde 30 indirim yapılacağını kaydetti.

FİYAT İNDİRİMDE ZARAR SADECE KOOPERATİFLE YÜKLENDİ!

Çiftinin en önemli girdisini oluşturan gübrede yaşanan krizin, sadece Tarım Kredi Kooperatiflerinin yapacağı fiyat indirimleri ile çözülmeye çalışılması hükümetin burada yaşadığı sıkıntıyı gözler önüne sererken, indirimden kaynaklanan zararın da birim kooperatiflerine yüklenmesi dikkat çekiyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BUGÜNE KADAR GÜBREYİ HİÇ BİR ŞEKİLDE GÜNDEMİNE ALMADI

Gübre fiyatlarında son bir yıl içinde yurt dışı piyasalar da bahane edilerek fahiş bir şekilde artarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte gübredeki fahiş fiyat artışlarını hiçbir şekilde gündemine almamıştı. Market raflarındaki bütün fiyatları yakından takip eden Erdoğan’ın tarımda en önemli girdiyi oluşturan gübredeki fahiş fiyat artışlarını gündemine almaması çiftçinin de tepkisini çekmişti. Gelinen noktada Erdoğan’ın Tarım Kredi Kooperatiflerinin üç gübrede yapacağı fiyat indirimlerini çiftçiye müjde olarak açıklaması hükümetin tarımda yaşanan sorunlara karşı çözüm üretemediğini ortaya koyarken, Erdoğan’ın da Tarım Bakanı Pakdemirli’den umudunu kestiğini gösteriyor.

BU NASIL MÜJDE? PİYASADA 5500-6000 TL’YE SATILAN GÜBRE 6150 TL’YE İNDİRİLDİ!

Diğer yandan müjde olarak açıklanan gübredeki fiyat indiriminin de piyasa fiyatlarının üstünde kalması Tarım ve Orman Bakanlığının da sahadan ne kadar kopuk olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Tarım Kredi Kooperatifleri, yüzde 30 indirim yaparak 6150 TL’den satacağını duyurduğu Can Gübre’nin zaten piyasada 5500 ile 6000 TL arasında satılması, “bu nasıl indirim?” sorusunu gündeme getirdi.

ÇİFTÇİDEN BAKAN PAKDEMİRLİ’YE TEPKİ: BU KADAR MI PİYASADAN KOPUKSUNUZ?

Ziraat mühendisi ve aynı zamanda çiftçi olan Faik Toy, Can gübresinde indirim yapılmadığını tam aksine bindirim yapıldığına dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi sert bir dille eleştirdi. Toy, “Valla sayın bakanım da müjde olarak duyurmuş. Sayın bakanım piyasada 5500-6000 TL’ye satılan CAN gübrenin Tarım Kredideki müjdeli yeni fiyatı 6150TL, bizimle dalga geçmeseniz artık. Piyasaya göre indirim değil bindirim var, bu kadarı mı piyasadan haberiniz yok?" dedi.