Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokat’ta bir grup çiftçi ile bir araya gelirken, yapılan görüşmede çiftçinin en önemli gündem konusu olan gübredeki fahiş fiyat artışlarının hiçbir şekilde gündeme gelmemesi dikkat çekti. TÜİK verilerine göre ithal edilen gübreler çiftçiye fahiş fiyatla satılarak büyük bir vurgun yapılırken, çiftçi de yüksek fiyattan dolayı gübreyi kullanamayacak duruma geldi. 

TOPLANTIYA KATILAN ÇİFTÇİLER GERÇEK SORUNU CUMHURBAŞKANINA İLETMEDİ! 

Ülkenin tarımsal üretimini olumsuz etkileyen en önemli sorun gübredeki bu büyük vurgunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan toplantıda hiçbir çiftçi tarafından gündeme getirilmemesi manidar bulundu. 

ERDOĞAN ÇİFTÇİLERLE 1.5 SAAT GÖRÜŞTÜ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tokat’ta yeni Tokat Havalimanı başta olmak üzere yapımı tamamlanın tesislerin gerçekleştirilen toplu açılış töreni sonrası, Hıdırlık Sosyal Tesisleri'nde çiftçiler ile bir araya geldi. Erdoğan, yaklaşık 1.5 saat süren toplantıda çiftçilerin sorularını dinledi. Toplantıda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de hazır bulundu. Söz alan muhtar ve çiftçiler, bazı taleplerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletirken, tarımda yaşanan gübre vurgununun hiçbir şekilde gündeme getirilmemesi dikkat çekti. 

ÇİFTÇİ GÜBRE KULLANAMAZKEN ERDOĞAN 20 YILDA VERİLEN DESTEKLERİ ANLATTI 

20 yıldır çiftçilere 470 milyar destek ödemesi yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biliyorsunuz ülkemizde birileri her ağızlarını açtıklarında Türkiye'de tarımın öldüğünü, bittiğini, çiftçilerin perişan olduğunu söylüyor. Ülkemizde tarıma ve hayvancılığa en büyük destekler bizim dönemimizde verildi” dedi. 

GÜBRE FİYATLARI 5’E KATLADI VERİLEN GİRDİ DESTEĞİ İSE SADECE 50 LİRA!

Bu yıl için 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesinin de ilavelerle birlikte 29 milyar liraya yükseltildiğini dile getiren Erdoğan, “Böylece bu yıl buğday, arpa, çay, yulaf ve tritikale üreticilerine mazot, gübre, sertifikalı tohum ve ek girdi desteğiyle dekar başına 116 lira ödemiş olacağız” diye konuştu. 

TÜİK BELGELİ GÜBRE VURGUNU CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BÖYLE GİZLENDİ! 

Mevcut durumunda artırılan desteklere rağmen çiftçinin en çok mağdur olduğu konuların başında gübre konusu geliyor. Gübre fiyatları son bir yıl içinde yüzde 500 ile 600 oranında artarken, artan bu fahiş fiyatlardan dolayı da çiftçiyi gübreyi kullanamayacak duruma geldi. 

TOPLANTIYA KATILAN ÇİFTÇİLER ÖZEL OLARAK MI SEÇİLDİ?

Gübre sektöründe böylesine büyük bir vurgun yaşanırken, toplantıya katılan muhtar ve çiftçilerin bu konuyu hiçbir şekilde gündeme getirmemesi, “Toplantıya katılan çiftçi ve muhtarlar özel olarak mı seçildi?” sorusunu gündeme getirirken, toplantıda gündeme getirilen konularla tarım sektöründe hiçbir sorun yokmuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılması da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündemi ile sahada yaşanan sorunların bir birinden ne kadar kopuk olduğunu gözler önüne serdi.