ÖZEL HABER / Çiftçi borçlarının yapılandırması gündemde. Aylardır sürüncemede kalan çiftçi borçlarının yapılandırılması yönünde kulislerde yeniden farklı iddialar konuşulmaya başlandı. İddialara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çiftçinin traktörünün haczedildiğine yönelik haberleri bir daha duymak istemediği belirtilirken, Erdoğan’ın bu talebi üzerine farklı yapılandırma ve borç öteleme çalışmalarının başlatıldığı kaydediliyor. Ancak borçların yapılandırılmasıyla ilgili gündeme gelen çalışmaların çiftçinin beklentisini tam olarak karşılamaktan ziyade, daha çok sorunu soğumaya bırakma yönünde olacağı belirtiliyor.

İCRA TAKİPLERİ UZATILACAK GÜNÜ GELEN BORÇLAR HASATA ERTELENECEK ANCAK YÜKSEK FAİZE DOKUNULMAYACAK! 

Bu konuda Türkiye Gazetesi’nde gündeme gelen haber de bu iddiaları doğruluyor. Türkiye Gazetesinin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığının çiftçi borçlarının bir yıl veya 6 ay ertelenmesi konusunda hazırlık yaptığı, erteleme süresinin yetersiz olması durumunda ise konunun yeniden değerlendirileceğini belirtildi. Yine haberde Tarım Kredi Kooperatifleri icra takiplerini Mart ayına kadar ertelerken, bu ertelemenin süresinin uzatılabileceği ve bu dönemde geliri olmayan çiftçinin borç ödemesinin de hasat dönemine kadar ikinci bir erteleme kararı ile ertelenebileceği kaydedildi. 

BÖYLE BİR ÇALIŞMA ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİNİ KARŞILAMAYACAK

Türkiye Gazetesi’nin söz konusu haberde gündeme getirdiği çalışma doğru ise bu çiftçinin beklentisini karşılamayacak. Çünkü söz konusu çalışmada çiftçinin asıl mağdur olduğu yüksek faiz konusuna bir çözüm getirilmezken, getirilmek istenen icra takiplerinin Mart ayından sonra yeniden uzatılması ve bu dönemde ödeme günü gelen borçların süresinin hasat dönemine uzatılmasını kapsıyor. Her iki durumda da çiftçiye bir süre verilmiş olsa da hem ertelenen icra takiplerinde hem de hasat dönemine uzatılacak borçlarda yine yüksek faiz çalışmaya devam edecek. 

OKSİJEN ÇADIRINA ALINAN ÇİFTÇİNİN ÇADIRDAKİ SÜRESİ UZATILACAK!

Böyle bir çalışma hayata geçirilecek olursa icra takipleri Mart ayına ertelenerek oksijen çadırına alınan çiftçilerin, bu çalışmayla sadece oksijen çadırındaki süresi uzatılmış olacak. 

ÇİFTÇİ NE İSTİYOR? 

Çiftçi öncelikle borçlarının üzerindeki yüksek faize bir çözüm bulunmasını istiyor. Bu faizlerin silinerek, ana para borçlarının da 3 veya 5 yıl vadeye yayılmasını talep ediyor. Yüksek faize bir çözüm bulunmadan yapılacak her yapılandırma, çiftçinin bugün içinden çıkılamayacak hale gelen ağır borç yükünün daha da artmasından başka bir anlam taşımayacak.