Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri tarafından bugün düzenlenen çevrimiçi basın toplantısında borcunu ödemeyen çiftçiye önümüzdeki sene elektrik verilmeyeceği belirtildi. 2013’ten beri Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik enerjisi dağıtımı ve satışı yapan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay, DEDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas ve Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (DEPSAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel’in katıldığı çevrimiçi bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda elektrik borcu olan çiftçilerle ilgili “Çiftçilerin borcunu ödemesi lazım. Borcunu ödemeyen çiftçiye önümüzdeki sene elektrik vermeyeceğiz” denildi.

‘ALACAKLARIMIZIN YÜZDE 9’UNU TAHSİL EDEMİYORUZ’

DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay yaptığı sunumda, bölgedeki 6 ilde toplam 2 milyon 100 bin aboneye ve 6 milyon kişiye dağıtım yaptıklarını, nüfus oranına göre Türkiye’de enerji tedarik eden en büyük ikinci şirket olduklarını ifade etti. Şirketi devraldıkları 2013’ten 2021 yılına kadar olan süreçte yıllık ortalama 639 milyon TL yatırım yaptıklarını söyleyen Atalay, 2021-2026 sürecinde de yıllık ortalama 1 milyar TL civarında olmak üzere, toplam 5 milyar TL yatırım hedeflediklerini söyledi. Enerji sağladıkları bölge illerinde alacaklarını tahsil etmede problem yaşadıklarını savunan Atalay, “Türkiye genelinde tahsilat oranı yüzde 99’un üzerindedir. Tahsil edilmeyen oran yüzde 1’in altındadır. Oysa bizim bölgede tahsilat konusunda problem yaşıyoruz. Biz ancak yüzde 91 civarında alacaklarımızı tahsil ediyoruz, yüzde 9’unu tahsil edemiyoruz. Tabii bu, kayıp kaçak ile birleşince ayrı bir sorun oluyor. Biz bu iki problemi de çözeceğiz. Buna yönelik projelerimiz var” ifadelerini kullandı.

SORUN ÜRETMEYEREK ÇÖZÜLECEKSE EKİM YASAĞI GETİRİN OLSUN BİTSİN! 

Tarımsal üretimde kaygı verici gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Kuraklık gibi bir sorun ortada dururken, diğer taraftan gübre fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerin aşırı derecede yükselmesi, bu da yetmiyormuş gibi elektrik borcu olan çiftçilerin, dağıtım şirketleri tarafından aba altından sopa gösterilerek tehdit edilmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçiyi üretime teşvik etmek için ekilmedik bir karış toprak kalmasın çağrısında bulunurken, diğer taraftan DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay'ın elektrik borcu olan çiftçilere borçlarını ödemedikleri takdirde elektrik vermeyeceklerini ve bundan dolayı tarlalarını ekmeme çağrısında bulunması yaşanan çelişkiyi de gözler önüne serdi. Yaşanan soruna çözüm bulmak yerine tarımsal üretiminin hassas bir süreçten geçtiği bir dönemde çiftçinin üretim üzerinden tehdit edilmesi manidar bulundu. Ülkenin kaçak elektrik sorunu, çiftçinin tarlasını ekmediğinde çözülecekse kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu bölgelerde hükümet ekim yasağı getirerek sorunu kökten çözsün o zaman!

‘BÖLGEDE KAÇAK KULLANMA ORANI YÜZDE 46’

Atalay, bölgede herkesin kaçak kullandığını söylemenin doğru olmadığını, bölgenin bu şekilde kayıp-kaçak ile anılmasından da rahatsız olduklarını kaydetti. Şirketi özelleştirme ile devraldıkları 2013’ten günümüze kadar olan süreçte bölgede kayıp-kaçak oranını yüzde 76’dan yüzde 46’ya düşürdüklerini aktaran Atalay, “Kaçak enerji, daha çok kırsal kesimlerde kullanılıyor. Kırsalda 4 bin köy var ve maalesef yüzde 90’ı kaçak kullanıyor. Köylerde ve tarımsal sulamada ciddi kaçak kullanımı var. Türkiye’nin ortalama kayıp-kaçak oranı yüzde 11 iken, bölgede bu oran yüzde 46" diye konuştu.

‘ÇİFÇİ BUGÜNDEN BOŞUNA EKİN EKMESİN’

Tarım Bakanlığı’nın bu yıl kendi bölgelerindeki çiftçilere mahsusen fatura üzerinden yüzde 45 destek verdiğini söyleyen Atalay, bölgedeki çiftçilerin yüzde 90’ının faturalarını ödemediğini savundu. Borcunu ödemeyen vatandaşın hem dağıtım şirketine, hem perakende şirketine hem de ödeyene haksızlık yapmış olduğunu belirten Atalay, “Çiftçilerin borcunu ödemesi lazım. Borcunu ödemeyen çiftçiye önümüzdeki sene elektrik vermeyeceğiz. Veremeyiz, bizim takatimiz yok artık. Onun için eğer borcunu ödemeyecekse bugünden boşuna ekin ekmesin” uyarısında bulundu.

“ÇALIŞMALARIMIZ ENGELLENİYOR, MECBUREN DESTEK ALIYORUZ”

Çiftçilerin trafolarının güvenlik kuvvetleri eşliğinde sökülmesi ile ilgili olarak da kendilerine yönelik bir mukavemet ve direnç yoksa güvenlik görevlerinden yardım istemediklerini savunan Atalay, şunları söyledi: “Yaptığımız operasyonların çok büyük bir kısmını güvenlik kuvvetleri olmadan yapıyoruz. Ama bazı yerlerde ekiplerimizi darp ediyorlar, zarar veriyorlar, çalışanlarımız bölge insanı olmasına rağmen çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bazı vatandaşlar bizim çalışmalarımızı engelliyor. Onun için mecburen destek alıyoruz. Yoksa bizim de hiç hoşlanmadığımız bir şey" dedi.