Ağrı'da gündeme gelen ve çiftçiyi mağdur eden yanlış tohum dağıtılması TBMM gündemine taşındı. Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği soru önergesinde, konuyla ilgili olarak 10 sorunun cevabını istedi.

ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ KARŞILANACAK MI?

Gaytancıoğlu, basında yer alan haberlere göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, ekilebilir tarım arazilerini üretime kazandırmak için 21 ilde yüzde 75 hibeli tohum desteğinde bulunduğu projesinde Ağrı’da çiftçiye yanlış tohum dağıtıldığının ortaya çıktığını hatırlatarak, "Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçiye kışlık arpa tohumu dağıtılırken, bu tohumları eken çiftçilerin neredeyse hemen hepsi ektiği tohumdan ürün alamayarak büyük bir mağduriyet yaşamıştır" dedi. 

ÇİFTÇİ BAKANLIĞIN VERDİĞİ TOHUMDAN HİÇ BİR ÜRÜN ALAMADI 

Söz konusu iddialara göre yanlış tohumun çiftçiye ve ülkeye faturasının 10 milyon liranın üstünde olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Gaytancıoğlu, "Çiftçiye dağıtılan arpa tohumları, 20 bin dekar alanda ekimi yapılırken, yazlık tohum yerine kışlık tohum dağıtılmasından dolayı, yüzde 75 hibe destekli tohumları eken çiftçilerin neredeyse tamamına yakını hiçbir ürün alamayarak, hasat edemedikleri tarlalarına hayvanlarını katmak zorunda kalmışlardır. Yine bakanlığın bu konuda bir soruşturma başlatmadığı ve İl Müdürlüğünün çiftçilere konuyu mahkemeye taşımamaları için baskı yaptığı ve tohumların belli bir firmadan alındığı şeklinde haberde iddialar bulunmaktadır" değerlendirmelerine yer verdi.

ÇİFTÇİYE YAZLIK TOHUM YERİNE KIŞLIK TOHUM DAĞITILDIĞI İDDİALARI DOĞRU MUDUR?

Gaytancıoğlu, bu iddialar çerçevesinde Bakan Pakdemirli'den şu soruların cevaplandırılmasını istedi:

1. Çiftçiye kışlık tohum dağıtıldığı iddiaları doğru mudur?

2. Ortaya çıkan zararların giderilmesi için bir çalışma yapacak mısınız?

3. Söz konusu tohumlar hangi firmadan temin edilmiştir?

4. Tohumların alımı için ihale yapılmış mıdır? Bir ihale şartnamesi hazırlanmış mıdır? 

5. Bu tohumlar alınırken kontrolleri kimler tarafından yapılmış, kimler tarafından alımı onaylanmıştır?

6. Tohumlar hangi kriterlere göre onaylanmıştır?

7. İl Müdürlüğünün çiftçilere baskı yaptığı iddiaları incelenmiş midir?

8. Söz konusu iddialarla ilgili Bakanlığınızca bir inceleme başlatılmış mıdır?

9. Eğer bir soruşturma açılmamış ise neden açılmamıştır?

10. Bir soruşturma açılacak ise sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak, yapılan işlerde sorumluluğu olanlar hakkında bir işlem yapılacak mıdır?