Tarım arazilerinin etkin bir şekilde kullanılması ve ekilmeyen arazilerin de üretime kazandırılması için uygulanan yüzde 75 hibeli devlet tohum desteği, uygulanan illerde büyük ilgi görüyor. Üçte bir fiyatına çiftçiye verilen tohum desteğinde ayçiçeği ve nohut tohumluğu başı çekiyor. 

HANGİ İLDE HANGİ TOHUMLUKLAR DAĞITILIYOR? 

Ajans Bizim'den Seyfi Çelikkaya'nın haberine göre, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri eliyle yürütülen yüzde 75 hibeli tohum desteği illerin ürün desenine göre uygulanırken, tohum desteğinde; münavebe sisteminin düzenlenmesi, nadas alanlarının ekonomiye kazandırılması, kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması, ürün çeşitliliğinin ve çiftçinin karlılığının artırılması amaçlanıyor. 

YOZGAT’DA YAĞLIK AYÇİÇEĞİ EKİM ALANI 1.5 KAT ARTTI 

Yozgat’ta üçte bir fiyatına tohum desteği ile yağlık ayçiçeği ekim alanı 12 bin dekardan 29 bin dekara çıkarılırken, üreticinin kendi imkanlarıyla birlikte ekimini yaptığı yağlık ayçiçeği ekim alanı 60 bin dekarı bulacak. Bu ekim alanının önümüzdeki yıl ise 100 bin dekara çıkarılması amaçlanıyor. 

TOKAT’DA 3 İLÇE DAHA TOHUM DESTEĞİNE DAHİL EDİLDİ

Tokat’ta, ‘Ayçiçeği Üretiminin Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında bölgenin ekolojisine uygun verim ve yağlık kalitesi yüksek, hastalık ve zararlılara dayanıklı, hibrit çeşitlerden Erbaa, Merkez, Niksar, Pazar, Turhal ve Zile ilçe ve köylerinde 18,5 ton Ayçiçeği tohumluğunun yüzde 75 hibeli olarak dağıtılırken, bu ilçelere Artova, Yeşilyurt ve Almus ilçeleri de dahil edildi. Verilen destekle birlikte yağlık ayçiçeği ekim alanı 150 bin dekardan 230 bin dekara çıkarılması hedefleniyor. Yeni ekim alanlarıyla birlikte ekonomiye 120 milyon liralık bir katkı sağlanması bekleniyor. 

SİVAS’TA KORUNGA VE YONCA TOHUMLUĞU BAŞI ÇEKTİ 

Sivas’ta çiftçiye üçte bir fiyatına 100 ton korunga, 50 ton yonca, 2 bin paket silajlık mısır, 434 ton buğday, 44 ton nohut, 12 ton kuru fasulye ve 5,5 ton yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımı yapıldı. 

NİĞDE VE NEVŞEHİR’DE KURU FASULYE TOHUMLUĞU DAĞITILDI 

Niğde ve Nevşehir illerinde ise proje kapsamında çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Niğde’de yüzde 75 hibe ile 25 bin kilogram kuru fasulye tohumu dağıtımı yapılırken, Nevşehir’de 27 bin kilogram fasulye tohumu toprakla buluşturuldu. 

KIRIKKALE’DE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ VE KURU FASULYE TOHUMLUĞU DAĞITILDI 

Kırıkkale’de 2022 yılı içinde üreticilere yağlık ayçiçeği ve kuru fasulye tohumu dağıtarak ildeki ekim alanlarının genişletilmesi ve üretimin çeşitlendirilmesi amaçlanıyor. 

ÇORUM VE KAYSERİ’DE NOHUT TOHUMU DAĞITILDI 

Çorum’da çiftçiye 155 ton nohut tohumluğu dağıtılırken, tohum desteğinden yararlanmak için 3 bin 400 çiftçi müracaat etti. 2 bin ton talep gelirken bunun ancak 155 tonu karşılanabildi. Kayseri’de ise 6 bin dekar alanda ekilişi gerçekleştirilmek üzere 78 bin kilogram nohut tohumu dağıtıldı. 

KIRŞEHİR’DE NOHUT, YAĞLIK AYÇİÇEĞİ VE YEŞİL MERCİMEK TOHUMU DAĞITILDI 

Kırşehir’de çiftçiye, 21 bin dekar alanda ekilişi yaptırılmak üzere 150’şer bin danelik 840 torba yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı. 3 bin 700 dekar alanda ekilişi yaptırılmak üzere 50 bin 875 kilogram Nohut tohumu ile Bin 500 dekar alanda ekilişi yaptırılmak üzere 20 bin 950 kilogram yeşil mercimek tohumu çiftçiye tahsisi yapıldı. 

ÇANKIRI’DA ÇELTİK TOHUM DAĞITILDI 

Çankırı’da proje kapsamında, 70 ton nohut, 30 ton mercimek, 2 ton yağlık ayçiçeği, 80 ton çeltik ve kuru fasulye ile soya tohumu dağıtıldı. Tohum desteği ile birlikte ilde 20 bin dekarlık alanda ilave üretim hedefleniyor.