Pandemiden dolayı tarımsal üretimin önemine vurgu yapılırken, Türkiye genelinde borcunu ödemeyen çiftçilere yönelik yoğun bir şekilde icra işlemlerinin başlatılması dikkat çekiyor. Tarım Kredi'nin ve bankaların avukatları güvenlik kuvvetleriyle birlikte köylere çıkarma yaparken, maalesef çiftçinin yaşadığı bu durum haberlere bile konu olamıyor.

Ankara'nın Akyurt ilçesine bağlı Elecik mahallesinde özel bir banka, çiftçinin borçlarını tahsil etmek için kalabalık bir güvenlik kuvveti ile (12 araçlık) çıkarma yaptı. 200 hanelik köyde, bu durum tepkiyle karşılanılırken, köylülerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Mahalle muhtarı Hasan İnal, "İcra işlemi yapılacaksa gelip yapılır. Ancak 12 araç güvenlik kuvvetiyle köye gelinmesi, bütün köylüleri tedirgin etti" dedi. 

200 HANELİK KÖYDE BORÇSUZ ÇİFTÇİ YOK!

200 hanelik köyde neredeyse borçlu hiçbir çiftçinin bulunmadığını belirten İnal, “Bankadan bankaya borçlar devir dayım oluyor. Çiftçinin ürünü para etmeyince borcunu ödeyebilmek için bir bankadan çekiyor diğer bankaya yatırıyor” dedi. 

KÖYLÜ GEÇİMİNİ SAĞLAYAMAYACAK DURUMA GELDİ 

Köydeki çiftçilerin kendi borçlarının yanında bir de 1 kişinin 5 kişiye kefil yapıldığını ve hayatında böyle bir uygulama görmediğini ifade eden İnal, “Saman, yem pahalı, kesim ucuz, köyülünün malı para etmiyor. Bugün 20 hane için geldiler ancak 200 hanelik köyümüzde herkes borçlu. Köylü geçimini sağlayamayacak duruma geldi” diye konuştu.