Milli Gazete'nin haberine göre, Türkiye, geçtiğimiz günlerde fahiş fiyatın müsebbibi olarak gösterilen marketlere yapılan denetimleri konuşuyorken, hayatın her alanındaki fahiş fiyatlar ise dur durak bilmiyor. Dövizdeki hızlı yükseliş ve petrol fiyatlarındaki artışın vatandaşa yansıması akaryakıt zamları oldu. Geçtiğimiz hafta otogaza gelen zammın ardından benzine 14 kuruş ve motorine de bugünden itibaren 41 kuruşluk zam yapıldı. Zamla birlikte “ucuz” olarak bilinen mazotun fiyatı benzine eşitlendi, her ikisi de 8’e dayandı!

EYLÜL’DEN İTİBAREN MOTORİN 5 KEZ ZAMLANDI!

Pazarlardan gıda depolarına ve süpermarketlere kadar her yerde fahiş fiyat aranırken, son dönemde neredeyse en hızlı fiyat artışları akaryakıtta görüldü. Akaryakıt fiyatları, Eylül’den itibaren defalarca zamlandı. Benzin 3 kez, motorin 5 kez, LPG ise 2 kez zamlandı. Bu zamların etkisiyle akaryakıttaki devlet desteği de 16 Ekim itibarıyla tamamen sıfırlanmış oldu.

MOTORİN, BENZİNE EŞİTLENDİ!

Geçtiğimiz hafta otogaza, bugün de motorin ve benzine yapılan zamlar her nedense hükümet yetkilileri tarafından sahiplenilmedi. Akaryakıt indirimlerinin en üst makamdan açıklanmasına karşın zamların ise gece yarısı sessiz sedasız yapılması kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Yapılan 41 kuruşluk zammın tamamı motorine yansırken, benzine yapılan 37 kuruşuluk zammın 23 kuruşu Eşel Mobil Sistemi’nden karşılandı, 14 kuruşu ise pompaya yansıdı. Zamla birlikte benzinin litresi 7,93, motorinin litresi ise 7,93 liraya yükseldi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıta gelen zamların A’dan Z’ye tüm ürünlerin fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu da beraberinde enflasyon artışını getiriyor. En önemlisi zamların sorumlusu olarak esnafımız görülmektedir. Kesinlikle zamların ve piyasalardaki dalgalanmaların sorumlusu esnaf değil. Soğuk kış günlerinin yaklaştığı bu günlerde dolar kurundaki yükselişin akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıtılması piyasaları olumsuz etkiler. Bunun için yapılması gereken başta akaryakıt, elektrik ve doğalgaz olmak üzere ana kalem ürünlere zam yapılmasından kaçınılmalı” dedi.

“AKARYAKITA ZAM DEĞİL İNDİRİM YAPILMALI”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârın en önemli maliyet kalemi olan akaryakıta gelen zamların hem esnafı hem de halkı olumsuz etkilediğini anlatarak, “Halen devam eden pandemi sürecinde dolar kuru bahane edilerek zam yapılmasından kaçınılmalı. Bu dönemde zam değil, indirim yapılmalı” dedi.

“ZAMLAR MALİYETLERİ ARTIRIYOR”

Esnaf ve sanatkarın en önemli maliyet kalemi olan akaryakıtta gelen zamların hem esnafı hem de halkı olumsuz etkilediğini anlatan Palandöken, “Halen devam eden pandemi sürecinde dolar kuru bahane edilerek zam yapılmasından kaçınılmalı. Bu dönemde zam değil indirim yapılmalı. Çünkü özellikle imalat ve üretim sektörlerimiz başta olmak üzere tüm esnafımızın maliyetleri artarken kazancı düştü. Akaryakıt indirimi beklerken zam gelmesi giderleri büyük ölçüde artırırken, aynı zamanda A’dan Z’ye tüm ürünlerin de fiyatlarını artırıyor. Yolcu veya ürün taşıma noktasında akaryakıt fiyatının artması doğal olarak imalat ve üretim sektöründe ve diğer tüm kalemlere de fiyat artışı olarak yansıyor. Bu durumun enflasyonu da doğrudan olumsuz etkilediği unutulmamalı” ifadelerini kullandı.