CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, belde ve köylerde şekerpancarı üreticilerinin sorunlarını dinledi. Şeker fabrikasının özelleştirilmesinin ardından üreticilerle fabrika arasındaki sorunun giderek büyüdüğüne dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, "Çiftçi fabrika ile yıllık ekim anlaşması yapar, geçen yıl taahhüt ettiği pancarı fabrikaya veremedi. Sonuçta kota doldurulamayınca çiftçiye 30-40 bin lirayı bulan kota cezaları çıktı. Çiftçi perişan, kota cezalarının kaldırılmaması halinde önümüzdeki dönemde çok sayıda üretici pancar ekimi yapamayacak" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2017-2018 kampanya döneminde şeker pancardaki fabrika uygulaması nedeniyle yaşanan ürün teslim sorunları, ürün polar düşüklüğünden kaynaklanan verim kaybı ve kota sorunu yaşayan üreticilerle bir araya geldi. Şekerpancarı üreticilerinin sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, her bir üreticiye ortalama 30-40 bin lira kota cezası verildiğine dikkat çekti.

Gürer, şekerpancarı tohumunun geçen yıl fabrikada satışının fiyatı 150 liraya olmasına rağmen daha çok kalite ve verim alabilmek için üreticinin 350 lira olan ithal tohuma yöneldiğini de belirterek, "Bu yıl fiyat daha da yükseldi. Fabrikanın verdiği tohumun fiyatı düşük olmasına rağmen eski tohum olması nedeniyle çiftçi kullanmak istemiyor. Tohumdan hasata girdi fiyatları da arttı. Özelleşen fabrika uygulamaları çiftçiyi bıktırmış. Pancarı fabrikaya vermeyip hayvan yemi yapan var. Nisan ayı pancar ekim ayı ama çiftçinin kota cezaları silinmez ise pancar ekemeyecek" dedi.

Çiftçiler için zorlamayla yaptırılan her uygulamanın çiftçinin mağduriyetini artırdığını anlatan Ömer Fethi Gürer, "100 kilogram şeker pancarından ortalama 16 kilogram şeker elde ediliyor. Genelde taban fiyata göre fiyat belirleniyor. Ancak aynı tarladan ayrı ayrı analizler pancar fiyatlarında değişikliğe neden olması da çiftçi tepkisine neden oluyor. Fabrika çiftçinin ürününü olabildiğine düşük fiyatla almanın yollarını arıyor. Şeker pancarı ekim alanının hazırlanması, çapalanması, sulanması, ekimi, ot alımı, teklemesi, sökülmesi, tarladan çekimi, çiftçi için büyük yük ve emek gerektiriyor. Özel fabrika adeta ekim yapmayın diye uygulamalar yapıyor. Sorunlarla külfete dönen şekerpancarı, fabrikanın alım yöntemindeki uygulamaları nedeniyle çiftçiyi bıktırmış durumda" dedi.

Eylül ayında hasadı yapılan şekerpancarının bir bölümünün tarlada kaldığını belirten ve çiftçileri dinleyen Ömer Fethi Gürer, fabrikanın farklı uygulamalarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle üreticilerin şekerpancarlarını çoğunlukla fabrikaya vermek yerine hayvan yemi olarak kullandığına da dikkat çekti. Gürer, "Fire, pancar alımlarındaki sorunlar, kota cezaları çiftçiler için eziyete dönüştü. Kota cezaları bir an önce kaldırılmalıdır" diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e dert yanan şekerpancarı üreticileri "Fabrika özelleşince gelirlerimizin artacağını sanıyorduk. Ancak tam tersi oldu. Fabrika özellikle alım dönemlerinde bize adeta eziyet ediyor. Bizi ekim yapmama noktasına getirdiler. Bugüne kadar pancar paralarını da alamadık. Kota cezaları nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyoruz. Cezalar kaldırılmaz ve kota cezası tahsil edilecek olursa, önümüzdeki dönem ekim yapmamaya kararlıyız. Geçen yıla göre zaten pancar ekim alanları büyük oranda azalmıştı" dediler.

Bir pancar üreticisi ise yaklaşık 12 bin lira tutarındaki pancarı fabrikaya vermek yerine hayvan yemi olarak kullandığına belirterek, "besicilik yapanlar küspe olarak pancardan yararlanıyor. Yem fiyatları artınca pancardan para kazanamayacağını anlayan üreticiler, pancarı hayvan yemi olarak kullanmaya başladı. Biz de pancarımızı hayvan yemi yaptık" dedi.

Şekerpancarı üreticileri, Tarım ve Orman Bakanlığına da seslenerek pancar üreticileri ile fabrika yönetimi arasındaki sorunların ortadan kaldırılması için girişimde bulunulmasını istediler. Üreticiler, "Büyük mağduriyet yaşıyoruz. Çiftçilik bölgemizde bitme noktasında Bize sahip çıksınlar" diyerek sorunlarını dile getirdiler.

TARIMDANHABER