CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, açıklamasında şunlara yer verdi.

TARIMDA İTHALATÇI ÜLKE OLDUK!

Üreten ve katma değer yaratan tarım sektörü AKP'li yıllarda yeterince desteklenmediği ve girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle adeta net ithalatçı bir ülke olmuştur. Anadolu ve Trakya coğrafyasında verimli olarak yetişen birçok üründe ithalat bedeli milyar dolarları aşmaktadır.

PAMUK İTHALATI İLE YUNANİSTAN ÇİFTÇİSİ DESTEKLENDİ

Örneğin Türkiye geçtiğimiz yıl tam 4 milyar $ yağlı tohumlu bitkilere döviz ödemiştir. 2.5 milyar

Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Sarımsak için Kastamonu Taşköprü çiftçisine para kazandırmak yerine Çin çiftçisine, nohut ve mercimek için Yozgat çiftçisine para kazandırmak yerine Kanada çiftçisine para kazandırmak gibi.

NİŞASTA BAZLI ŞEKERLERİN KOTASI ARTIRILDI

Ayrıca birde AKP'li yıllarda kamu sağlığını tehdit eden uygulamalarda çoğalmıştır. AB ülkelerinde ortalama % 1.5 olan NBŞ kotasının Türkiye'de % 15 olarak uygulanması, GDO'lu birçok ürünün ülkeye sorunsuz bir şekilde girmesi gibi.

SIFIR VERGİLİ İTHALATIN ÖNÜ AÇILDI

Tüm bunlarla beraber 2017'de Cumhuriyet tarihinde yaşanmayan uygulamalar dikkat çekmiştir. Çiftçimiz tarlasında alın teri dökerken sıfır vergi ile 750 bin ton buğday,700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç ithalatına izin verilmiştir.

Bu ürünler Türkiye'de verimli bir şekilde yetiştirilebilmektedir. 1938 yılında TMO Çiftçinin Karagün Dostudur söylemiyle kurulan ve görevi tahıl piyasalarını düzenlemek olan Toprak Mahsulleri Ofisi 2017'de çiftçi tarlada hasat ile uğraşırken ne buğday, ne mısır ne arpa ne de pirinçte bir piyasa fiyatı açıklamamıştır.

BUĞDAY PİYASASI ÖZEL SEKTÖRE TERK EDİLDİ

Sadece ithalat kararının çıkması ile buğday piyasası özel sektöre terk edilmiştir. TMO hasadın üzerinden neredeyse 2 ay geçtikten sonra aynen memur maaşı gibi % 3'lük bir artışla ürün almıştır. Tabii ki ürünün büyük bölümü tüccar tarafından düşük fiyatlarla alınmıştır.

Kısacası 2017'de çiftçimizin alın teri daha çok sömürülmüştür. Hele Mısır'da yerli üretim son yıllarda ciddi artışlar göstermişken halen TMO mısır fiyatı açıklamamıştır.

FINDIK ÜRETİCİSİ MALİYETİNE FINDIK SATIYOR

Bir başka sorunlu ürün fındıktır. Dünya üzerindeki fındık bahçelerinin % 67'si Türkiye'de iken fındık üreticilerinin son 3 yıldır maliyetler civarında yani 8-9 TL'den fındık satmaları Türkiye ekonomisine ciddi katma değer yaratacak bir üründe politika yetersizliğini göstermektedir.

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDE NET İTHALATÇI OLDUK

1980'li yıllarda ihracatçı olduğumuz bir sektör olan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ve kırmızı et sektöründe 2010 yılından sonra net ithalatçı olunmuştur. Son ithalat kararnamesinde 500 bin büyükbaş hayvan, 475 bin ton küçükbaş hayvan ve 75 bin ton kırmızı et ithalatına sıfır gümrükle izin verilmiştir. Hayvancılık konusunda da kendi besicimizden, kendi süt hayvancılığı yapan çiftçimizden esirgediğimiz destekler başka ülkelerin çiftçilerine adeta avuç avuç ödenmektedir.

ÇİFTÇİNİN BORCU 80 MİLYARI AŞTI

Pekiyi AKP Tarım Bakanları bu sorunları görmüyor mu? 2002 yılında 1 milyar TL olan çiftçi borcunun şimdi 80 milyar TL'yi aştığını bilmiyorlar mı? Neredeyse tüm çiftçilerimizin tarlalarının İpotekli olduğunu onlara bürokratları söylemiyor mu?

Ya da AKP Genel Başkanı Tarım Bakanı olarak atadığı milletvekillerinin tarımdan anlamadığını bilmiyor mu? Şimdiki bakanın doktor bir öncekinin yüksek islam enstitüsü mezunu olduğunu bal gibi biliyor.

TARIMDA LİYAKATA ÖNEM VERİLMİYOR

AKP tüm atamalarda liyakata dikkat etmediği gibi tarım Bakanlığında da liyakat uygulanmıyor. Halbuki AKP grubu içinde birçok ziraat mühendisi var. Ya da konuya başka bir açıdan bakalım. AKP'nin hukuk tanımaz Genel Başkanı çiftçinin hak ettiği desteğin yıllardır yarısını aldığını bilmiyor mu?

Çözüm elbette ki vardır. Çözüm CHP iktidarıdır. Çiftçiye üretmesi ve başka ülkelerin kazandığı parayı Türk çiftçisinin kazanması için yasayla hak ettiği desteği veren, tarım ürünleri fiyatlarında istikrar oluşturup, ürün fiyatlarını 1 yıl önceden açıklayacak CHP iktidarına Türkiye'nin her zamandan daha fazla ihtiyacı vardır"

TARIMDAN HABER