GÜBRE TAKİP SİSTEMİ NEDİR?  

Tamamen yeril ve milli imkânlarla geliştirilen Gübre Takip Sistemi (GTS) temelinde DnaBarkod teknolojisi yer almakta, biyoteknoloji ve karekod ile gübrenin izlenebilirliği sağlanmaktadır. GTS sayesinde gübre kaçakçılığının önüne geçilmekte, aynı zamanda sahtecilik, taklit ve tağşiş ürün önlenmektedir. Sahte gübrenin önüne geçmesiyle de çevre güvenliği ile insan ve bitki sağlığı da korunmakta, sürdürülebilir bir tarım imkanı sağlanmaktadır. 

GTS’NİN TARIM SEKTÖRÜNE KATKILARI NELERDİR? 

GTS’nin sağladığı güçlü kontrol mekanizması sayesinde ileriye dönük gübre politikalarının belirlenmesine katkı sunmakta, sahte, taklit ve tağşiş gübrelerin önlenmesiyle milyarlarca lira devletimizin kasasında kalmaktadır. Çiftçilerimiz de kaynağı belli olmayan gübrelerden korunmaktadır. 

PEKİ GTS NASIL İŞLİYOR?

Gübreler fabrikalarda henüz paketlenme aşamasındayken üstlerine biyoteknoloji kullanılarak DnaBarkod uygulanmakta, gübreler kimliklendirilmektedir. Ardından gübreler ile gübreyi taşıyacak ambalajlar eşleştirilerek online kayıt altına alınmaktadır. Çıkış fabrikası belli olan gübreyi hangi dağıtıcının hangi çiftçiye sattığı an be an izlenebilmekte, çiftçimiz de aldığı ürünün hangi fabrikadan çıktığını ve kendisine nasıl ulaştığını, ürünün kalitesini kolaylıkla öğrenebilmektedir. 

DnaBarkod GÜVENİLİR Mİ?

Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü güvenlik onayını dikkate alarak çiftçilerimizin hizmetine sunduğu GTS’de uygulanan DnaBarkod yüzde yüz Türk teknolojisidir. Gübreye sıvı veya katı halde uygulanan DnaBarkodun sağlık açısından bir sorun teşkil etmediğini kanıtlayan, helal olduğunu belirleyen her türlü güvenlik sertifikasına sahiptir. 

BİR ÇİFTÇİ KULLANDIĞI GÜBRENİN SAHTE OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAR? 

  • Gübre torbasının üzerinde DnaBarkod yoksa o gübre ya sahtedir ya da tağşiş edilmiştir. 
  • Torbanın üzerinde DnaBarkod varsa, telefona indirilecek Gübre Takip Sistemi uygulaması ile barkod okutulabilir gübrenin sahte olup olmadığı kontrol edilebilir. 
  • DnaBarkod ve torba üzerindeki bilgiler mutlaka eşleşmelidir. 
  • Eşleştirmesi yapılan barkodun da torba içindeki ürünü tanıması gerekmektedir. 

ÇİFTÇİ SAHTE VE TAĞŞİŞ EDİLMİŞ ÜRÜNDEN ŞÜPHELENİRSE NE YAPMALIDIR?

  • Hemen Gübre Takip Sistemi’nin iletişim numarası olan 0 850 310 8008 numarası aranmalıdır. 
  • Polis jandarma veya İlçe Tarım Müdürlüğüne durum bildirilmelidir. 
  • Yetkililer söz konusu gübreyi inceledikten sonra ürünün sahte olup olmadığı çiftçiyle paylaşılmaktadır.