Raporda, ülkemizde tüm üreticilerin ortak sorununun, sorunlarına çözüm aramada, kendileriyle ilgili destekleme kredi vb. alanlarda sorunlarını iletmede, muhatap bulamamaları olduğu belirtilerek, "Sorununu ileteceği, hızlı bilgiye ulaşacağı bir mekanizma yoktur. Bunun için yetiştiricilere hizmet veren bir çağrı merkezine (Hayvancılık Bilgi İletişim Merkezi “ALO KÖYLÜM”) acilen ihtiyaç vardır" denildi. 

ALO KÖYLÜM ÇAĞRI MERKEZİ NASIL ÇALIŞACAK?

Kurulacak çağrı merkezinin, güncel bilgilerle donatılmış veri tabanları (Hayvancılık Bilişim Ağı “HABA”) ve konuları değerlendirebilecek uzman teknik personele ve bürokratlara ulaşım sağlayan, bir yapıda olması gerektiği kaydedilerek, şunlar kaydedildi: 

"Bu merkez sayesinde işletmeler her türlü doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşabilmeli, sorunlarını ve hizmet taleplerini iletebilmelidir. Kamunun denetiminde olacak çağrı merkezine iletilecek talepler raporlanarak en çok hangi hususlarda sorun yaşandığını, aksama olan yerleri, kişi ya da kuruluşların hangileri olduğunu tespit etmek mümkün olacaktır. Bu merkez sayesinde merkezi otorite de sektörün nabzını çok daha etkin biçimde tutabilecektir.

ÇİFTÇİ İÇİN ERKEN UYARI GİBİ HİZMET YAPAR 

Çağrı merkezinden alınacak raporlar ve elde edilecek bilgiler sayesinde merkez, kırmızı et veya hayvancılıkla ilgili erken uyarı merkezi gibi de görev yapacaktır. Bu merkez aynı zamanda hayvancılıkla ilgili yapılacak projeksiyonlara yardımcı olacaktır.

Kurulacak çağrı merkezi ciddi birikimli insan kaynağına ve teknolojik altyapıya ihtiyaç gösterecektir. Kurulacak bu sistem ve oluşturulacak yapının finansında üreticilere yük getirmek yerine liberal ekonominin temel unsurlarından olan reklamdan gelecek kaynaklar kullanılabilir.

Özellikle web ve mobil uygulamaların reytingi yüksek olacağı için bu platformlara reklam alınması çok mümkündür. Tarıma hizmet veren kuruluşların katkısı bu sorunun çözümüne fayda sağlar. (TARSİM-Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatifleri vb.)"