TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın...

Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan yüksek faiz sorunu çiftçiye büyük darbe vuruyor. Yüksek faiz sorununa çözüm bulmak için geçtiğimiz ay Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşen çiftçiler, Bakanın sorunların çözüleceği yönünde açıklama yapmasına rağmen bu görüşmeden de bir sonuç alamadı. Çiftçiler son çare olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak, yardım istediler.

Bafraajans.com'dan Hasan Eren'in haberine göre, Bafra ilçesi 1032 Sayılı Tarım Kredi YKB. Başkanı Burhan Balta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak zor durumda olan üreticinin derdini anlatarak çözüm istedi.

ÇİFTÇİNİN SIKINTILARI SİZE ULAŞTIRILMIYOR

Bafra 1032 Sayılı Tarım Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Balta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupta; “Sayın Cumhurbaşkanım bizlerin bu sıkıntımızı ayrıntılı bir şekilde size ulaştıramıyorlar orta halli ve kırsal kesim üreticileri olarak sizden yardım bekliyoruz. Af istemiyoruz. Sadece borç yapılanması yani vade istiyoruz. Bu sıkıntı tüm ülkemizde sadece Samsun’la ilgili değil.” dedi.

TÜM ÜLKENİN ORTAK SORUNU 

Balta mektubunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2017/19 Anayasası uygulandığı Kredilendirme tüzüğünden dolayı Ülke genelinde 1.100.000 ortağı uygulamaların üreticileri zor durumda bıraktığını aktararak geri ödeme yöntemlerinde kolaylık talebinde bulundu. Mevcut problemin Samsun ile sınırlı olmadığını ülke genelinde bir sorun olduğunu vurgulayan Başkan Balta; “Tarım Kredi 150 yıllık bir kurum Üretici Birliği ama birlikten çıkmış tamamen kar amaçlı bir şirket Ticaret hane kısaca Tefeci olmuş.

Bu durum Malatya Ziraat Odası Koordinatörü Yunus KILINÇ Ankara’da Ziraat Odaları Genel Kurulunda dile getirdi. Hiçbir ürün özelden değil, hatta GÜBRETAŞ kendi iştiraki olduğu halde piyasadan pahalı, birde kendi özele bayilik veriyor. Özel kurumdan ucuz satıyor bunu da anlamak mümkün değil.

Kurumumuzun asıl sahipleri üreticileriz, seçim yapıyoruz, yönetim seçiyoruz, Başkan oluyoruz. Çalışan memur benim imzamla izne çıkıyor ama ne hikmetse kurulduğu günden beri yönetimler vatandaş kurumun sahibi olduğunu bilememiş, hep sembolik kalmış üstelik siyah plaka kullandıklarından 100/99 üretici kurumu devlet olarak görüyor. Devletin kurumu bunu nasıl yapar deniyor.” ifadelerini kullandı. 

ŞARTLARIN ÜRETİCİYİ BİTİRDİĞİNİ GÖRMÜYORLAR MI? 

Mektubunun devamında ise Balta; “Sayın Cumhurbaşkanım, Fahrettin Poyraz, Genel Müdür Tarım Bakanlığımızla görüşmede oda vardı, önceki dönemlerde Bilecik Vekilimizdi. Bu şartlarda üreticiyi bitirdiğini görmüyor mu acaba? Defalarca görüştüğümüz halde bunu ancak Devlet vadelendirir diyor, Kurum kendi başına yapamaz diyor. Bizlerin AK Parti’ye ve sizlerin liderliğine desteğimiz sonsuzdur. Gerçekten çok zordayız, üreticinin büyük bir kısmı icralık durumdadır.

TMO’dan çiftçiye uyarı: Hububatta sulama ve gübrelemede acele edilmesi ciddi verim kayıplarını gündeme getirebilir! TMO’dan çiftçiye uyarı: Hububatta sulama ve gübrelemede acele edilmesi ciddi verim kayıplarını gündeme getirebilir!

Gizli falan değil kurumun sistemine bakıldığında acı tablo görünecektir. Yine diyoruz birçok ilden bizim gibi üreticilerle görüşüyoruz, yaşıyoruz her yer aynı. Kurumun başındaki Müdür Fahrettin Poyraz üstelik iktidar vekilliği yapmış biri olarak bu sistemi vatandaşa reva görüyor.” diye konuştu.

YAŞAMAMIZ İÇİN BUNA İHTİYACIMIZ VAR

Üretim için yaşamamız için buna ihtiyacımız var diyen Balta; “İsteğimiz bir sefere mahsus olmak kaydıyla Tarım Krediye olan borçlarımızı 4 veya 5 yıl Ziraat Bankası gibi yapılandırmaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız sizlerin kıymetli vakinizi aldım, çiftçi durumunu sizlere kısaca izah etmeye çalıştım. Takdir yüce makamınıza aittir.” diyerek sözlerini bitirdi.